Hyppää pääsisältöön

Jumalanpalvelus elämä: Kristuksen seurakunta (2/2)

Virret kuuluvat keskeisenä osana luterilaiseen jumalanpalveluselämään, mutta myös muuten suomalaiseen perinteeseen.

Tietolaatikko

Vielä, Herra, kutsut meitä: Koraalitoisinto, Etelä-Pohjanmaa. Sonninen, Ahti [1914-1984] (sov /1.,3.säk). Malmivaara, Väinö [1879-1958] (san). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kamarikuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja).

Seurakunta koolla on: Crueger, Johannes [1598-1662] (säv). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ](sov). Kivekäs, Pekka [1937- ] (san). Virsikirjakomitea, 1984 (san /muokkaus). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Pois pelko, Herran kansa!: Anonyymi (säv). Suikkanen, Pekka (sov). Weisse, Michael [n. 1488-1534] (san /1.-3.säk). Björklund, Isak [1855-1947] (san /4.säk). Ruuth, Martti [1870-1962] (käännös). Esittäjä: Sibelius-lukion kamarikuoro (kamarikuoro). Riihimäki, Marjukka (kuoronjohtaja). Suikkanen, Pekka (urut).

Jeesus on paimen, hän kanssamme käy: Traitler, Gabor [1929- ] (säv). Kuusisto, Ilkka [1933- ] (sov). Doka, Zoltan [1929- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (käännös). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (piano).

Myös isämme uskoivat ennen: Törnwall, Emil [1861-1926] (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Heikkilä, Olli (sov). Widmark, Göran [1910-1982] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Latvanen, Kullervo (baritoni /1.säk). Eerola, Pertti (urut).

Siion, apus ainoastaan: Luttenberger, August [1846-1899] (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). uorikoski, Ahti [1939- ] (sov/ 1.,4.,6.säk). Heikkilä, Olli (sov /2.,-3.,5.,7.säk). Joachim Pauli [n. 1633-1708] (san). Oravala, Aukusti [1869-1951] (san). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja(kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Jeesus sanoi omillensa: Anonyymi 1700-luvulta, Saksa (säv). Typpö, Leonard [1868-1922] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (san /uud). Esittäjä: Isokoski, Soile (sopraano). Viitasalo, Marita (piano).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto