Hyppää pääsisältöön

Jumalanpalvelus elämä: Kristuksen seurakunta (2/2)

Virret kuuluvat keskeisenä osana luterilaiseen jumalanpalveluselämään, mutta myös muuten suomalaiseen perinteeseen.

Tietolaatikko

Vielä, Herra, kutsut meitä: Koraalitoisinto, Etelä-Pohjanmaa. Sonninen, Ahti [1914-1984] (sov /1.,3.säk). Malmivaara, Väinö [1879-1958] (san). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kamarikuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja).

Seurakunta koolla on: Crueger, Johannes [1598-1662] (säv). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ](sov). Kivekäs, Pekka [1937- ] (san). Virsikirjakomitea, 1984 (san /muokkaus). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Pois pelko, Herran kansa!: Anonyymi (säv). Suikkanen, Pekka (sov). Weisse, Michael [n. 1488-1534] (san /1.-3.säk). Björklund, Isak [1855-1947] (san /4.säk). Ruuth, Martti [1870-1962] (käännös). Esittäjä: Sibelius-lukion kamarikuoro (kamarikuoro). Riihimäki, Marjukka (kuoronjohtaja). Suikkanen, Pekka (urut).

Jeesus on paimen, hän kanssamme käy: Traitler, Gabor [1929- ] (säv). Kuusisto, Ilkka [1933- ] (sov). Doka, Zoltan [1929- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (käännös). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (piano).

Myös isämme uskoivat ennen: Törnwall, Emil [1861-1926] (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Heikkilä, Olli (sov). Widmark, Göran [1910-1982] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Latvanen, Kullervo (baritoni /1.säk). Eerola, Pertti (urut).

Siion, apus ainoastaan: Luttenberger, August [1846-1899] (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). uorikoski, Ahti [1939- ] (sov/ 1.,4.,6.säk). Heikkilä, Olli (sov /2.,-3.,5.,7.säk). Joachim Pauli [n. 1633-1708] (san). Oravala, Aukusti [1869-1951] (san). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja(kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Jeesus sanoi omillensa: Anonyymi 1700-luvulta, Saksa (säv). Typpö, Leonard [1868-1922] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (san /uud). Esittäjä: Isokoski, Soile (sopraano). Viitasalo, Marita (piano).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto