Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Adventti (2/2)

Adventti on jouluun valmistautumista. Kirkoissa joulun sanomaa lähestytään esimerkiksi kirkkokonserttien ja jouluseiminäyttelyiden avulla.

Tietolaatikko

Sinua, Kristus, odottaa: Anonyymi 1500-luvulta, Englanti (säv). Rissanen, Säde [1965- ] (sov). Rappard, Dora [1842-1923] (san). Ruuth, Martti [1870-1962](käännös). Esittäjä: Human Organ (vokaaliyhtye).

Mies tänne saapui: Geraedts, Jaap [1924- ] (säv). Lehtipuu, Topi [1971- ] (sov). Oosterhuis, Huub [1933- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ](käännös). Esittäjä: Lehtipuu, Topi (tenori). Julkunen, Jarmo (kitara). Knif, Jonte (positiiviurut, cembalo, rumpu: djembe). Perkola, Mikko (viola da gamba).

Nyt sytytämme kynttilän: Köhler, Emmy [1858-1925] (säv). Öhrwall, Anders [1932- ] (sov). Muri, Sigurd [1927- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Särkämö, Essi-Reetta (sopraano /1.säk). Eerola, Pertti (urut).

Syvässä yössä viesti kiirii: Anonyymi 1500-luvulta, Ranska (säv). Rissanen, Säde [1965- ] (sov). Oosterhuis, Huub [1933- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ](käännös). Esittäjä: Human Organ (vokaaliyhtye).

Tiellä ken vaeltaa:Hadar, Josef (säv). Forsberg, Juhani [1939- ] (san). Virsikirja. Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Helin, Jukka (kitara).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Kommentit