Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Kirkkovuoden päätös (2/2)

Kirkkovuosi päättyy tuomiosunnuntaihin, joka muistuttaa ihmisiä siitä, että Vapahtaja palaa tuomitsemaan elävät ja kuolleet.

Tietolaatikko

Vihan päivä kauhistava!:Anonyymi keskiajalta (säv). Tuomas Celanolainen (1190-n.1255)(san /mahdollisesti). Hemminki Maskulainen (155?-1619) (käännös). Ahlqvist, August (1826-1889) (san /uudistaja). Esittäjä: Cetus Noster (vokaaliyhtye).

Ken Jumalan tuomion torjua voi: : Anonyymi 1600-luvulta, Ruotsi (säv). Viitanen, Harri (1954-) (säv /alkusoitto). Krohn, Ilmari (1867-1960) (sov /1.,4.säk.). Maasalo, Armas (1885-1960) sov /2.,5.säk.). Haapasalo, Juhani ((1950-) (sov/3.,6.säk.). Kolmodin, Olof (1690-1753)(san). Krohn, Julius (1835-1880) (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Kun luova tahto kaikkeuden Herran: Hovland, Egil (1924-)(säv, sov /urkuosuus /säk. 3,5). Ylipää, Markku (sov /kuoro-osuus /säk. 1,3,5). Viitanen, Harri (1954-) (sov /urkuosuus /säk. 2,4). Skeie, Eyvind (1947-) (san). Raittila, Anna-Maija (1928-) (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Vain hetki, Herra kaataa: Herresthal, Harald (1944-)(säv, sov). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Skeie, Eyvind (1947-) (san). Raittila, Anna-Maija (1928-) (käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Kristus-kuningas: Koraalitoisinto, Satakunta: Rauma. Seppänen, Heikki (sov /obligato). Mäkinen, Markku (sov). Vaalas, Pauli (1906-1985) (san). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Herätkää! niin huuto kaikaa: Nicolai, Philipp (1556-1608) (säv, san). Heikkilä, Olli (sov). Kivekäs, Pekka (1937-) (käännös). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen