Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Kirkkovuoden päätös (2/2)

Kirkkovuosi päättyy tuomiosunnuntaihin, joka muistuttaa ihmisiä siitä, että Vapahtaja palaa tuomitsemaan elävät ja kuolleet.

Tietolaatikko

Vihan päivä kauhistava!:Anonyymi keskiajalta (säv). Tuomas Celanolainen 1190-n.1255(san /mahdollisesti). Hemminki Maskulainen 155?-1619 (käännös). Ahlqvist, August 1826-1889 (san /uudistaja). Esittäjä: Cetus Noster (vokaaliyhtye).

Ken Jumalan tuomion torjua voi: : Anonyymi 1600-luvulta, Ruotsi (säv). Viitanen, Harri 1954- (säv /alkusoitto). Krohn, Ilmari 1867-1960 (sov /1.,4.säk.). Maasalo, Armas 1885-1960 sov /2.,5.säk.). Haapasalo, Juhani 1950- (sov/3.,6.säk.). Kolmodin, Olof 1690-1753 (san). Krohn, Julius1835-1880 (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Kun luova tahto kaikkeuden Herran: Hovland, Egil 1924- (säv, sov /urkuosuus /säk. 3,5). Ylipää, Markku (sov /kuoro-osuus /säk. 1,3,5). Viitanen, Harri 1954- (sov /urkuosuus /säk. 2,4). Skeie, Eyvind 1947- (san). Raittila, Anna-Maija 1928- (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Vain hetki, Herra kaataa: Herresthal, Harald 1944- (säv, sov). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Skeie, Eyvind 1947- (san). Raittila, Anna-Maija 1928- (käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Kristus-kuningas: Koraalitoisinto, Satakunta: Rauma. Seppänen, Heikki (sov /obligato). Mäkinen, Markku (sov). Vaalas, Pauli 1906-1985 (san). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Herätkää! niin huuto kaikaa: Nicolai, Philipp 1556-1608 (säv, san). Heikkilä, Olli (sov). Kivekäs, Pekka 1937- (käännös). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto