Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Kristuksen taivaaseenastuminen

Yksityiskohta ristiinnaulitun kuvasta Turun linna kirkosta
Yksityiskohta ristiinnaulitun kuvasta Turun linna kirkosta Kuva: Seppo Sarkkinen Kristus

Kristuksen taivaaseen astumisen päivä kuuluu helluntaiaikaan. Kristuksen taivaaseen astumista muistetaan helatorstaina.

Helatorstaita vietetään 40. päivänä pääsiäisestä Kiristuksen taivaasenastumisen muistoksi. Vuosina 1973–1991 helatorstai oli Suomessa siirretty edelisen viikon lauantaihin ja pyhän nimi oli Kristuksen taivaasenastumisen päivä. Vuodesta 1992 sitä on jälleen vietetty alkuperäisellä paikallaan.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Tietolaatikko

Terve, juhla Kristuksen: Williams, Robert [1781-1821] (säv). Wesley, Charles [1707-1788](san). Kilpiö, Matti [1939- ] (käännös). Vaahtoniemi, Heikki [1929-] (käännös). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Oi Jeesus, yksin laupeus:Koraalitoisinto, Pohjanmaa. Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov /1.,5.-7.säk). Lehtovaara, Timo [1965- ] (sov /2.-4.säk). Anonyymi (san /latinalaisia hymnejä 900-luvulta ja vuodelta 1360). Finno, Jaakko [n. 1540-1588](käännös). Hemminki Maskulainen [155?-1619](käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Oi suuri Voitonruhtinas: Anonyymi 1500-luvulta, Saksa (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ] (sov /1.,2.,5.säk). Lehtovaara, Timo [1965- ] (sov /3.,4.säk). Homburg, Ernst Christoph[1605-1681] (san). Krohn, Julius [1835-1880] (käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Kun nousit Isän kunniaan: Schein, Johann Hermann [1586-1630] (säv). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Wallin, Johan Olof [1779-1839] (san). Lönnrot, Elias [1802-1884](käännös). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Polvistu eteen Herrasi: Klemetti, Heikki [1876-1953] (säv). Seppänen, Heikki (sov/obligato). Anonyymi, Ruotsi (san). Pohjanpää, Lauri [1889-1962] (käännös). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.