Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Kynttilänpäivä ja Marian ilmestyspäivä

Luterilainen kirkko on omistanut yhden ainoan päivän Jeesuksen äidille. Päivää kutsutaan Marian ilmestyspäiväksi, jonka aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen Marialle ja ilmoitus Marian osasta Jeesuksen äitinä.

Tietolaatikko

Tänään jälleen Herran kansan: Koraalitoisinto, Satakunta: Kokemäki. Rissanen, Säde [1965- ] (sov). Hymander, Johannes [1803-1877] (san). Tamminen, K. V. [1882-1946](san /uudistaja). Esittäjä: Human Organ (vokaaliyhtye). Rissanen, Säde (kuoronjohtaja).

Nyt Herra, rauhaan mennä saan: Maasalo, Armas [1885-1960] (säv). Tiitu, Tapio (säv /alkusoitto, sov). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (san). Lindström, Knut Legat [1809-1879] (san /uudistaja). Roos, Alfred Brynolf [1824-1873](san /uudistaja). Esittäjä: Hynninen, Jorma (baritoni). Tiitu, Tapio (urut).

Jumalaa kiittää sieluni:: Anonyymi (säv). Zachow, Friedrich Wilhelm [1663-1712] (säv/alkusoitto). Maasalo, Armas [1885-1960] (sov). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (san). Lönnrot, Elias [1802-1884] (san /uudistaja). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Jumalaa kiittää sieluni b: Koraalitoisinto, Pohjanmaa. Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (san/muokkaus). Esittäjä: Isokoski, Soile (sopraano). Viitasalo, Marita (piano).

Kaikki ilon lähteet puhkeavat: Kuorikoski, Ahti [1939- ] (säv, sov /2.-4.säk). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ] (sov). Skeie, Eyvind [1947- ] (san). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (käännös). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kamarikuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Maria, Herran äiti: Anonyymi 1500-luvulta, Ranska (säv). Rissanen, Säde [1965- ] (sov). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (san). Esittäjä: Human Organ (vokaaliyhtye).

Nuori neitsyt Maria: Kuusisto, Taneli [1905-1988] (säv). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ](sov). Veneskoski, Eero [1918- ] (san). Rauhala, Niilo [1936- ](san /uudistaja). Esittäjä: Oulaisten Nuorisokuoro (nuorisokuoro). Tirilä, Tapani (kuoronjohtaja). Ainali, Veli (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen