Hyppää pääsisältöön

Loppiainen päättää joulun pyhäpäivät

Tähti johdattaa kolmea itämaan tietäjää
Tähti johdattaa kolmea itämaan tietäjää Kuva: © Daniel Sicolo joulu,kristitty

Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Sen merkitys vaihtelee hieman eri kirkkokunnissa. Artikkeliin on koottu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon loppiaisen virsisuosituksia.

Länsimaisissa kirkoissa, jotka noudattavat kirkkovuoden kalenteria, loppiaista vietetään varhaisella keskiajalla muodostuneen perinteen mukaisesti itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä. Päivää kutsutaankin monissa maissa kolmen kuninkaan juhlaksi. Loppiainen muistuttaa myös kirkon lähetystehtävästä.

Loppiainen

Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Sitä nimitetään myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta. Suomessa loppiainen oli työmarkkinajärjestöjen toivomuksesta aina lauantaina aikaisintaan 6. ja viimeistään 12. tammikuuta vuosina 1973–1991. Joissakin maissa loppiaista on vietetty 1970-luvulta alkaen tammikuun ensimmäistä päivää seuraavana sunnuntaina.

Juhlan merkitys vaihtelee eri kirkkokunnissa. Luterilaisessa, katolisessa ja anglikaanisessa kirkossa sekä muissa länsimaisissa kirkoissa, jotka noudattavat kirkkovuoden kalenteria, loppiaista vietetään varhaiskeskiajalla muodostuneen perinteen mukaisesti itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä.Sitä nimitetäänkin usein kolmen kuninkaan juhlaksi. Suomessa kansanperinteen mukaan joulunaika jatkuu Nuutin päivään (13.1.) saakka.

Alunperin loppiaista vietettiin jouluna ja sitä saatetaan yhä kutsua vanhaksi jouluksi.

Lähteet: Wikipedia, Yle Uutiset

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja. Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Tietolaatikko

On kirkas aamutähti nyt: Nicolai, Philipp [1556-1608] (säv, san). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ] (säv /1.-3.,6.-7.säk). Lehtovaara, Timo [1965- ] (sov /4.-5.säk). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (käännös). Virsikirjakomitea, 1984 (käännös /uudistaja). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Jerusalem, katse nosta: Anonyymi 1700-luvulta, Saksa (säv). Gustafsson, Kaj-Erik [1942- ] (sov /1.,3.-5.,7.säk.). Heikkilä, Olli (sov /2.,6.säk.). Rist, Johann [1607-1667] (san). Lönnrot, Elias [1802-1884] (käännös). Virsikirjakomitea, 1984 (käännös /uudistaja). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut). Viitanen, Tarja (trumpetti /4.,7.säk.).

Oi Kristus, valtiaamme:Koraalitoisinto, Satakunta: Noormarkku. Salonen, Sulo [1899-1976](sov). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov /2.,4.,6.säk). Behm, Martin [1557-1622] (san ). Lönnrot, Elias [1802-1884] (käännös). Virsikirjakomitea, 1984 (käännös /uudistaja). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kamarikuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Taivaan kirkas tähti kerran:Bourgeois, Louis [1510-n.1561] (säv). Julkunen, Jarmo (sov). Knif, Jonte (sov). Perkola, Mikko (sov). Lönnrot, Elias [1802-1884](san). Esittäjä: Lehtipuu, Topi (tenori). Julkunen, Jarmo (teorbi). Perkola, Mikko (viola da gamba). Knif, Jonte (positiiviurut).

Jeesus, kirkas tähteni: Anonyymi 1600-luvulta, Saksa (säv). Haapasalo, Juhani [1950- ](sov). Neumeister, Erdmann [1671-1756] (san). Lönnrot, Elias[1802-1884] (käännös). Virsikirjakomitea, 1984 (san /muodostelu). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Artikkelia päivitetty ja poistettu kohta virsien kuulumisesta opetusohjelmaan (7.1.2019).

Kommentit