Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Mikkelinpäivä

Suomen luterilaisessa kirkossa ainoa enkeleille omistettu päivä on Mikkelinpäivä, jota kutsutaan myös Enkelien sunnuntaiksi.

400-luvulta lähtien syyskuun 29. päivä on omistettu ylienkeli Mikaelille. Jos päivä on arkipäivä, sitä vietetään seuraavana sunnuntaina. Tällöin kirkoissa puhutaan enkeleistä ja Jumalan luomasta näkymättömästä maailmasta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa.

Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa. Artikkelissa olevat virret ovat Mikkelinpäivän virsisuosituksia.

Tietolaatikko

Sinua enkeleistä: Koraalitoisinto, Etelä-Pohjanmaa: Kuortane. Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov /1.-3.säk.). Holma, Ritva (sov /4.säk.). Sacer, Gottfried Wilhelm [1635-1699] (san /Philipp Melanchtonin virren mukaan). Joutsen, Maria [1864-1934] (käännös). Pohjanpää, Lauri [1889-1962](käännös /uudistaja). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Armollaan Herra ennättää: Anonyymi 1500-luvulta: Saksa (säv). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Julkunen, Jarmo (sov). Knif, Jonte (sov). Perkola, Mikko(sov). Reimann, Georg (san). Anonyymi 1800-luvulta (käännös).Impiö, Leena (käännös /muokkaus). Esittäjä: Lehtipuu, Topi (tenori). Julkunen, Jarmo (teorbi). Knif, Jonte (positiiviurut). Perkola, Mikko (viola da gamba).

Herra valtaistuimeltaan:Luttenberger, August [1846-1899] (säv). Tiitu, Tapio (säv /alkusoitto, sov /urkuosuus). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (san). Esittäjä: Hynninen, Jorma (baritoni). Tiitu, Tapio (urut).

Oi Jeesus, lasten ystävä: Koraalitoisinto, Varsinais-Suomi: Laitila. Viitanen, Harri [1954- ] (säv /alkusoitto). Nikkola, Tuomo [1947- ] (sov /kuoro-osuus; huiluosuus /säk. 1,3). Kuusisto, Ilkka [1933- ] (sov /urkusosuus /säk. 2). Virsikirjakomitea, 1984 (san). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kuoro /naisäänet). Kokkomäki, Heta (sopraano /säk. 2). Viitanen, Tarja (kuoronjohtaja). Huuskonen, Maija (huilu /säk. 1,3). Viitanen, Harri (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhoista.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen