Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Pyhä Kolminaisuus

Pyhän Kolminaisuuden päivää vietetään Helluntain jälkeisenä ensimmäisenä sunnuntaina. Päivä on uskontunnustuksen päivä.

Tietolaatikko

Me kiitämme sinua: : Faltin, Richard [1835-1918] (säv, sov). Anonyymi 300-luvulta: latinalainen (san). Anonyymi 1500-luvulta (käännös). Agricola, Mikael [n. 1510-1557] (käännös /muokkaus). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Luoja kolmiyhteinen: Anonyymi keskiajalta (säv). Scheidt, Samuel [1587-1654] (sov).Anonyymi (san /saksalainen käsikirjoitus 1422). Luther, Martti [1483-1546] (san /uudistaja). Lönnrot, Elias [1802-1884] (käännös). Esittäjä: Cetus Noster (vokaaliyhtye).

Ainoan Herran Jumalan: Anonyymi keskiajalta (säv). Decius, Nikolaus [n. 1485-n.1546] (san /1-3.säk). Slueter, Joachim (san /4.säk). Finno, Jaakko [n. 1540-1588] (käännös). Esittäjä: Lumen Valo (vokaaliyhtye). Hietaharju, Markku (positiiviurut).

Jumala kolmiyhteinen: Anonyymi 1600-luvulta, Ruotsi (säv). Anonyymi, latinalainen (alkup san). Anonyymi 1600-luvulta, Suomi (san). Lönnrot, Elias [1802-1884] (san /uudistaja). Virsikirjakomitea, 1984 (san /uudistaja). Esittäjä: Lumen Valo (vokaaliyhtye). Haapaniemi, Aaro (tenori /ura 41). Lampela, Titta (sopraano /ura 44). Hietaharju, Markku (positiiviurut).

Jumala, Isä taivaassa: Anonyymi 1500-luvulta, Englanti (säv). Anonyymi 1500-luvulta, Ruotsi (san). Finno, Jaakko [n. 1540-1588] (käännös). Virsikirjakomitea, 1984 (käännös /uudistaja). Esittäjä: Lumen Valo (vokaaliyhtye).

Oi Isä kaikkivaltias: Anonyymi (säv). Mendelssohn, Felix [1809-1847] (säv /alkusoitto). Kuusisto, Ilkka [1933- ] (sov /urkuosuus). Maasalo, Armas [1885-1960] (sov /urkuosuus). Finno, Jaakko [n. 1540-1588] (san /1.-3.säk, käännös). Decius, Nikolaus [n. 1485-n.1546] (san /4.säk).Rauhala, Niilo [1936- ] (käännös /uudistaja). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Oi rakas Isä, luojamme: Anonyymi (säv). Julkunen, Jarmo (sov /teorbiosuus). Wepse, Hermann [n. 1545-1595] (san). Forsius, Sigfrid Aronus [n. 1550-1624] (san/ruotsi). Lönnrot, Elias [1802-1884] (käännös). Esittäjä: Cetus Noster (vokaaliyhtye). Julkunen, Jarmo (teorbi).

Halleluja! Nyt ylistys: Anonyymi (säv). Piae cantiones, kokoelma 1582/1911. Mäkinen, Markku (säv /alkusoitto, sov). Krohn, Ilmari [1867-1960] (sov). Anonyymi, Saksa 1700-luku (san). Lagus, Elias [1741-1819] (käännös). Virsikirjakomitea 1836 (san /uudistaja). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Pyhä, pyhä, pyhä!: Dykes, John Bacchus [1823-1876] (säv). Seppänen, Heikki (sov /obligato). Heber, Reginald [1783-1826] (san). Renfors, Tekla(käännös). Nyberg, Mikael [1871-1940] (san /uudistaja). Esittäjä: Vox Cantorum (kuoro). Seppänen, Heikki (kuoronjohtaja). Mäkinen, Markku (urut).

Jumala loi auringon, kuun: Hovland, Egil [1924- ] (säv, sov). Hallqvist, Britt G. [1914-1997](san). Viljanen, Mika [1940- ] (käännös). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (käännös /uudistaja). Esittäjä: Tapiolan kuoro (nuorisokuoro). Ala-Pöllänen, Kari (kuoronjohtaja). Harjunmaa, Kaisa-Leena (piano).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto