Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Pyhäinpäivä

Pyhäinpäivänä muistellaan marttyyreita ja muita uskossa Kristukseen kuolleita. Pyhyys ei viittaa vain kuolleisiin, myös uskova on pyhä kasteensa kautta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä on kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

Tietolaatikko

Autuaita kaikki hengessänsä köyhät:Neander, Joachim [1650-1680] (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov /urkuosuus ja 5.-6.,8.säk). Raittila, Anna-Maija [1928- ] (san). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Ne jotka täällä uskossa: Koraalitoisinto, Varsinais-Suomi: Laitila. Haapasalo, Juhani [1950-] (sov). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (san). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Oi Jeesus, kiitos nimellesi sun: Madetoja, Leevi [1887-1947] (säv, sov). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). How, William Walsham [1823-1897] (san). Pohjanpää, Lauri [1889-1962] (käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Oi päivä suuri, autuas: Herman, Nikolaus [n. 1480-1561] (säv). Kuusisto, Ilkka [1933- ] (sov). Julkunen, Jarmo (sov). Knif, Jonte (sov). Perkola, Mikko (sov). Wexels, Wilhelm Andreas [1797-1866] (san). Korpela, Simo[1863-1936] (käännös). Esittäjä: Lehtipuu, Topi (tenori). Julkunen, Jarmo (kitara). Knif, Jonte (cembalo). Perkola, Mikko (viola da gamba).

Kuoleman jälkeen parempaa: : Anonyymi (säv). Piae cantiones, kokoelma 1582/1911. Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Hemminki Maskulainen [155?-1619] (san). Hiironniemi, Irja [1928- ] (san /muokkaus). Virsikirjakomitea, 1984(san /muokkaus). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Taivaassa, johon Jumala: Anonyymi (säv). Lehtovaara, Timo [1965- ] (sov). Piae cantiones, kokoelma 1582/1911. Pesonius, Olof [1780-1849] (san). Essen, Carl Gustaf von [1815-1895] (san /uudistaja). Virsikirjakomitea, 1937(san /uudistaja). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja).

Rauhan saivat pyhät Herran: Koraalitoisinto, Savo. Maasalo, Armas [1885-1960] (säv /muodostelu, sov). Hynninen, Laura (sov /harppuosuus). Kalliala, Lauri [1885-1970] (san). Virsikirjakomitea, 1937 (san /uudistaja). Esittäjä: Hynninen, Jorma (baritoni). Hynninen, Laura (harppu).

Sukupolvet ennen meitä: Anonyymi (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Heikkilä, Olli (sov /urkuosuus). Laitinen, Otto [1901-1985] (san). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

Virret ovat poimittu YLEn kantanauhalta.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto