Hyppää pääsisältöön

Kirkkovuosi: Uudenvuodenpäivä

Uudenvuodenpäivänä muistellaan, kuinka Vapahtaja vietiin kahdeksan päivän vanhana temppeliin. Siellä hän sai nimekseen Jeesus, joka tarkoittaa: Herra on apu, Herra pelastaa.

Tietolaatikko

Jo vanha vuosi mennyt on: Anonyymi keskiajalta (säv). Lehtovaara, Timo [1965- ] (sov). Anonyymi, Saksa (san /1.,3.säk). Steurlein, Johann [1546-1613] (san /mahdollisesti /4.-7.säk). Lindström, Knut Legat [1809-1879](käännös, san /2.säk). Virsikirjavaliokunta, 1986 (san /muokkaus). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja).

Taas on yksi vuosi mennyt: Koraalitoisinto, Eurajoki. Tiitu, Tapio (säv /alkusoitto, sov). Lönnrot, Elias [1802-1884] (san). Rauhala, Niilo [1936- ] (san /muokkaus). Esittäjä: Hynninen, Jorma (baritoni). Tiitu, Tapio (urut).

Oi kuule, Herra, huutomme: Krank, Frans Petter [1844-1910] (säv). Haapasalo, Juhani [1950- ](sov). Råbergh, Herman [1838-1920] (san). Ruuth, Martti [1870-1962] (käännös). Rauhala, Niilo [1936- ] (san /muokkaus). Esittäjä: Psallamus-kuoro (kuoro). Riihimäki, Ilmo (kuoronjohtaja). Haapasalo, Juhani (urut).

Oi Jeesus, hyvyyttäsi: Koraalitoisinto, Pieksämäki. Viitanen, Harri [1954- ] (säv /alkusoitto). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Spegel, Haqvin [1645-1714] (san). Anonyymi (käännös). Kiljander, Kaarle Martti [1817-1879] (käännös /uudistaja). Virsikirjakomitea, 1984 (käännös /uudistaja). Esittäjä: Radion kamarikuoro (Helsinki) (kamarikuoro). Nuoranne, Timo (kuoronjohtaja). Viitanen, Harri (urut).

Oi nimi kaikkein suloisin: Koraalitoisinto, Pohjois-Savo. Maasalo, Armas [1885-1960] (sov). Lavater, Johann Caspar [1741-1801] (san). Krohn, Julius [1835-1880](käännös). Esittäjä: Isokoski, Soile (sopraano). Viitasalo, Marita (piano).

Jeesus, nimi verraton: Anonyymi (säv). Eerola, Pertti (säv /alkusoitto). Haapasalo, Juhani [1950- ] (sov). Schmolck, Benjamin [1672-1737] (san). Lönnrot, Elias [1802-1884] (käännös). Esittäjä: Kampin Laulu (kamarikuoro). Lehtovaara, Timo (kuoronjohtaja). Eerola, Pertti (urut).

On Jeesus nimi ihanin: Anonyymi 1800-luvulta, Englanti (säv). Newton, John [1725-1807] (san). Vuorinen, Olli [1842-1917] (käännös). Jäppinen, Tytti [1949-] (käännös). Virsikirjakomitea, 1979 (käännös). Esittäjä: Isokoski, Soile (sopraano). Viitasalo, Marita (piano).

Virret ovat poimmittu YLEn kantanauhalta.

Virsillä on vankka asema luterilaisessa kirkossa ja suomalaisessa kulttuurissa. Virret ovat rukousta, niiden avulla ilmaistaan uskoa, ne hoitavat ja lohduttavat, niillä sanoitetaan iloja ja suruja.

Virret kantavat mukanaan myös suuren palan historiaa ja kansanperinnettä. Yhteinen virsilaulu on luovuttamaton osa jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Virret kuuluvat peruskoulun ja lukion musiikin opetussuunnitelmaan, ja niitä lauletaan niin puolustusvoimien hartaustilaisuuksissa kuin valtiollisissa juhlissa.

Radiossa virret kaikuvat aamu- ja iltahartauksissa sekä niitä edeltävissä Hartaita säveliä -ohjelmissa. Näitä varten Yleisradio on äänittänyt kaikki Suomen evankelisluterilaisen kirkon virsikirjan 632 virttä. Osa virsistä ovat kuunneltavissa nyt myös Elävässä arkistossa.

Teksti: Samuli Korkalainen
Koonnut: Outi Heinonen

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto