Hyppää pääsisältöön

Laura Kolbe ja kaupungistuva Suomi

Kaupunkihistorian tutkija Laura Kolbe kertoo ihastuksestaan Maxi-Marketiin, puolustaa lähiöitä ja arvioi juppien sosiaalista leikkiä.

Tietolaatikko

Laura Kolbe (s. 1957) toimii Euroopan historian professorina Helsingin yliopistossa.

Suomi muuttui maatalousvaltiosta palveluyhteiskunnaksi poikkeuksellisen nopeasti, 25 sodanjälkeisen vuoden aikana.

Nopeus näkyi uusissa lähiöissä puutteellisina palveluina ja usein huonona laatuna. Lähiörakentaminen oli Laura Kolben mielestä kuitenkin välttämätön vaihe rakennemuutoksessa.

Lähiöitä kritisoitiin juurettomuudesta, mutta useimmille tilava lähiöasunto keittiövarusteineen, keskuslämmityksineen ja parvekkeineen merkitsi lupausta paremmasta tulevaisuudesta.

Myös ostoskeskukset, automarketit ja kauppakeskukset saivat arvostelua osakseen. Kuluttajat ja nuoriso - teini-ikäinen Laura Kolbe mukaanlukien - viehättyivät kuitenkin niiden tavarapaljoudesta ja ostamisen helppoudesta.

1980-luvulla nousukasmainen juppikulttuuri rikkoi siteet perinnäiseen niukkuutta ja vaatimattomuutta kunnioittavaan ajattelutapaan. Vuosikymmentä myöhemmin sama ilmiö nähtiin kapitalismiin siirtyneessä Itä-Euroopassa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto