Hyppää pääsisältöön

Paskalaki

Ympäristöministeriön muutaman vuoden takainen asetus määräsi maaseudun asukkaat uusimaan talojensa jätevesijärjestelmät vuoteen 2014 mennessä. Puhdistuslaitteiden kauppiaille luotiin siten yli kahden miljardin euron markkinat, kertoo MOT-ohjelma.

Myyntimiehet ovatkin tämän jälkeen juosseet talosta taloon tyrkyttämässä ihmisille toinen toistaan kalliimpia laitteistoja. Asetuksen perusteluissa laitteistojen hinnaksi arvioitiin noin 3 000 euroa per mökki, mutta käytännössä hintataso on asettunut viisin-kuusinkertaiseksi. Halvempiakin vaihtoehtoja olisi, mutta niitä ei juuri ole ehditty tai viitsitty mainostaa.

Vesiensuojeluyhdistysten selvityksissä on kaiken lisäksi havaittu, että puhdistuslaitteet eivät toimi niin tehokkaasti kuin myyntipuheissa oli luvattu. Asetuksen edellyttämä fosforin ja typen talteenotto ei onnistu, koska laitteet ovat yhden hengen tai pienperheen talouteen liian suuria ja vaikeakäyttöisiä.

MOT oli mukana mittaamassa paljonko fosforia ja typpeä uudet ja kalliit laitteet onnistuvat poistamaan. Johtopäätös on selvä: suuri jätevesiuudistus haisee rahastukselle.

Kommentit