Hyppää pääsisältöön

Pellervo-seura 1939

Pellervo-seura perustettiin vuonna 1899 maamme valtaväestön, maanviljelijöiden, taloudellisen aseman parantamiseksi.

Tietolaatikko

Sanasta "pelto" juontuva Pellervo esiintyi ensimmäisen kerran kalevalaisessa runoudessa. Sampsa Pellervoinen on pellon haltija, sadon ja pellon suojelija.
Pellervo-seura puolestaan on antanut nimen ns. pellervolaisuudelle.

Perustamisvuonna elettiin ankarimman sortokauden aikoja. "Idän halla uhkasi pyyhkäistä meidät pois kansakuntien joukosta."

Valtaosa suomalaisista eli kädestä suuhun maanviljelyksestä. Ymmärrettiin, että "kyetäksemme taistelemaan olemassaolostamme" oli juuri heidän asemansa saatava kohotetuksi.

Liikemies, taloustieteen professori Hannes Gebhard tutustui Euroopassa kooperatiiviseen toimintaan ja kutsui kokemuksensa perusteella koolle Pellervo-seuran perustavan kokouksen.

Avainsana oli osuustoiminta: resurssien yhdistäminen hyödytti jokaista. Esimerkiksi osuusmeijeriin saatettiin hankkia parhaat mahdolliset koneet ja pätevä henkilökunta. Tuloksena oli tasalaatuisia tuotteita.

Seuran 40-vuotista taivalta kuvaavan filmin mukaan "haitalliselta hintakilpailultakin säästytään, kun kaikki osuusmeijerit käyttävät yhteistä keskusliikettä".

Pellervo-seura kiinnitti katseensa myös lapsiin: kouluissa opastettiin oikeanlaisen rahankäytön alkuun, "nousevaan polveen juurrutettiin säästäväisyysharrastusta."

Sodan alla 1939 tehty filmi päättyy korostamaan yhteistyön moninaista merkitystä.

"Osuustoimintaväki uskoo, että jos yhteistoiminta-aate tässä maassa jatkuu ja sitä pidetään arvossa, tulee tämä kansa aina voimakkaana ja itsenäisenä viemään inhimillisen kehityksen lippua eteenpäin vaikeinakin aikoina."

Teksti: Petra Himberg

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto