Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Simppeli suoristusrauta on paras

Kunkun kolme kovaa ovat tällä kertaa miltei valmiita hiusalan ammattilaisia. He opiskelevat viimeistä vuotta parturi-kampaajiksi Vantaan Ammattiopisto Variassa, ja vetävät kohta kutrit suoriksi.

Suoristusraudat ovat testaajillemme tuttuja paitsi opintojen yhteydestä, myös henkilökohtaisesta käytöstä.
-Kyllä suoristusrautaa tulee käytettyä melkein joka aamu, Taru Seppänen toteaa.

-Minulla on luonnonkiharat hiukset ja ne kihartuvat helposti. Varsinkin suihkun jälkeen tulee käytettyä suoristusrautaa, Laura Ihaksi lisää.

Myös Mari Lusua käyttää rautaa päivittäin säkkäriin hiuksiinsa jotka hän haluaa sileiksi.
Testituotteet ovat: Remington Style Ceramic Straight 230, Clas Ohlsonin Coline, OBH Nordica Artist Straightener, Melissa sekä Babyliss Paris Pro 230. Kaikki testituotteet ovat alle 50 euron hintaisia, ja myynnissä suurimmissa kodintavaraliikkeissä. Ryhmä testasi tuotteita parin viikon ajan. Kaikki käyttivät hiuksissa samaa muotoiluainetta.
Ensimmäisenä arvioidaan Remington. Sen mainostetaan kuumenevan jopa puolessa minuutissa 230 asteeseen.
Marin mielestä rauta oli kevyt, helppokäyttöinen ja kuumeni nopeasti.
-Tämä oli myös aika yksinkertainen käyttää. Raudassa vilkkuu valo niin kauan, kun se lämpenee ja kun se on valmis, valo sammuu.
Laura luonnehtii Remingtonia hyväksi perusraudaksi.
-Mutta kyllä muutaman kerran piti vetää hiusten läpi ennen kuin sain ne suoriksi, hän lisää.
Tarun mielestä Remington oli nopein lämpenemään. Osan mielestä sen erikoispitkät muotoilulevyt saivat raudan tuntumaan hieman kömpelöltä.


Babyliss suoristaa kosteat hiukset hyvin

Mutta miten toimii Babyliss, joka lupaa suoristaa kosteatkin hiukset?
-Sopivan ohuet levyt. Rauta kuumeni nopeasti ja siinä oli selkeät lämmönsäädöt, Mari kuvailee.
Tarukin tykkäsi Babylissistä.
-Se on pieni ja kätevä. Märkien hiusten suoristus toimii todella hyvin. Se nopeutti aamutoimia suihkun jälkeen, hän kehuu.
Colinessa on LCD-näyttö, josta voi tarkkailla lämpötilaa. Laura antaa näytöstä paljon plussaa.
-Se selkeyttää käyttöä paljon. Mutta jotenkin tämä oli vähän painavan tuntuinen, hän lisää.
Coline oli Tarun lemppari.
-Se oli niin yksinkertainen ja simppeli. Ei tarvinnut miettiä turhia, mutta silti rauta toimi hyvin,
eikä tehnyt hiuksiani palaneen näköisiksi.
Melissa erottuu joukosta kaarevan muotoilunsa vuoksi. Babylissin tavoin sen mainostetaan suoristavan myös märät hiukset.
Lauran mielestä se ei kuitenkaan vetänyt vertoja Babylissille.
-Siinä kesti aivan liian kauan. Minulla ei ainakaan riittänyt kärsivällisyys siihen. Mutta toisaalta tämä kaareva muoto oli mielestäni hyvä.
Lyhyttukkaisen Tarun mielestä Melissaa oli vaikea käyttää, sillä rauta oli hänen hiuksiinsa liian leveä ja iso.
-Kyllä niistä suorat sai, mutta muodon tai pyöreyden saanti hiuksiin oli vaikeaa.
Mari ei ollut tyytyväinen Melissan suoristustulokseen, ja toivoi, että se olisi lämmennyt nopeammin.
Viimeisenä ruoditaan punainen OBH Nordica, jossa on erikoispitkä johto.
-Tällä tuli kyllä kiiltävimmät ja hienoimman näköiset hiukset, mutta se tuntui hirveän kömpelöltä kädessä ja oli liian jäykkä.
Tarulla meni OBH Nordican kanssa hermot totaalisesti. Säätönapit olivat raudan päällä, joten sitä käyttäessä rauta meni vähän väliä pois päältä ja vaihtoi lämpötilaa itsestään.
-Siinä meni paljon aikaa, hän manaa.
Lisäksi raudan sisällä oleva muoviosa on hankalassa paikassa ja aiheutti sen, että rauta ei välillä mennyt kokonaan kiinni, mikä turhautti Tarua.
-Todella kömpelö ja jäykkä, Mari summaa.


Kallein OBH Nordica jumbosijalle

Ykksösijan jakavat Babyliss Paris ja Clas Ohlsonin Coline, joka on myös testin halvin tuote. Babylissiä kiiteltiin erityisesti siitä, että se suoristi kosteatkin hiukset vaivattomasti. Coline oli ryhmän mielestä helppokäyttöinen ja tehokas. Plussaa ropisi myös selkeästä lämpötilanäytöstä. Molemmat raudat kuumenivat erittäin nopeasti, mikä oli ryhmän mieleen.
Jumbosijalle jäivät testin kallein tuote OBH Nordica sekä kaarevan muotoinen Melissa. Vaikka OBH Nordicalla saikin hyvän lopputuloksen, se lämpeni ryhmän mielestä hitaasti. Säätönapit oli myös sijoitettu hankalasti, ja rautaa oli siksi vaikea käyttää. Melissan kaarevaa muotoa pidettiin kätevänä, mutta varsinkin lyhyisiin hiuksiin rauta tuntui liian suurelta, eikä se suoristanut kosteita hiuksia kunnolla, vaikka paketissa niin luvattiin.
Liikoja testaajat eivät hyvältä suoristusraudalta vaadi.
-En halua alkaa opiskelemaan minkään jättikokoisen käsikirjan kanssa miten suoristurautaa käytetään. Ja sen pitää lämmetä ja tehdä hyvää jälkeä. Sen pitää tulla selväksi jo rautaa katsomalla, ilman mitään turhia härpäköitä, Taru linjaa.


Testin tulos:

Suoristusrauta Pisteet Hinta
1. Babyliss Paris 4,4 p 34,95 €
1. Coline 4,4 p 21,50 €
2. Remington 3,8 p 29,95 €
3. Melissa 2,3 p 29,95 €
3. OBH Nordica 2,3 p 44,90 €


Inka Achté / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.