Hyppää pääsisältöön

Freskon taitaja Lennart Segerstråle

Lennart Segerstråle näyttää vuosituhansia vanhan freskotekniikan salaisuudet A:sta Ö:hön vuonna 1973 tehdyssä dokumenttielokuvassa.

Taidemaalari, professori Lennart Segerstråle (s. Vantaalla 1892. k. Porvoossa 1975) loi maineensa nimenomaan freskomaalarina.

Hänen pääteoksensa ovat jatkosodan aikana Suomen Pankin pääkonttorissa maalatut Finlandia-freskot, kunnianosoitus taistelevalle kansalle.

1950-luvulla Segerstråle loi jättiläisfreskon Rovaniemen kirkkoon. Lapin maisemassa taistelevat niin eläimet kuin ihmisetkin. Vakaumuksellinen kristitty ei signeerannut maalausta nimellään vaan lauseella SOLI DEO GLORIA, ”kunnia yksin Jumalalle”.

Segerstrålen taiteellisen uran loppuvaiheessa uskonnollinen taide jäi Suomessa marginaaliin. Viimeisissä töissään hän kuvasi ahdistustaan elämän ristiriitojen johdosta.

Segerstrålen mielestä maailman kriisin syvin syy oli selän kääntäminen Jumalalle. Hän kritisoi materialistista maailmannäkemystä ja korosti, ettei ihmisen kannattanut tavoitella ”muuta kuin mikä sydämeen käy ”. Se oli sovellettavissa myös politiikkaan.

Segerstråle puhuu elokuvassa kotien rikkinäisyydestä ja ihmisten nääntymisestä. Hänen vetoomuksensa kuuluukin: kantakaa toistenne taakkoja.

Sama ajatus on aiheena freskossa, jonka Segerstråle valmistaa oheisessa elokuvassa. Professori teettää dokumenttia varten oikean freskopohjan ja näyttää, kuinka kuva syntyy taiteilijan, värin ja kalkin yhteisvaikutuksella.

Teksti: Jukka Lindfors & Eeli Aalto

Kommentit