Hyppää pääsisältöön

Uusix-pajalla vanhasta syntyy uutta

Jos joku juttuaihe istuu blogisarjaani kuin nenä päähän, on se tämä! Laitapa korvan taakse Helsingin kierrätyskeskuksen kyljestä löytyvät Uusix-verastaat.

Verstaiden konsepti on mahtava: pajoilla valmistetaan koruja ja keramiikkaa, korjataan vanhaa, luodaan vanhasta uutta ja tämän lisäksi verstaiden tärkeä tehtävä on ylläpitää kuntouttavaa työtoimintaa.

"Työttömät helsinkiläiset voivat päivittää tietojaan ja taitojaan Uusix-verstailla. Osaaminen kehittyy oppivissa yhteisöissä ja moni voi löytää ihan uusia mahdollisuuksia" kerrotaan Uusix-verstaiden www-sivuilla.

Verstaat käsittävät: koru- ja keramiikkapajan, metalliverstaan ja ompelimon, polkupyörä- ja puuverstaan, rakennusosaston ja rakennusosion kierrätyspisteen, tekstiilipajan ja verhoomon sekä Uusix-kaupan (josta jo mainitsinkin Kierrätyskeskus-blogauksessani).

Koko Uusix-pajojen konsepti on toki hieno, mutta Vanhan Jopon omistajana ilahduin suuresti etenkin löytäessäni tieni Uusix-fillaripajalle.
 

Vanhaan Jopoon ei välttämättä ihan helposti löydä uusia osia, etenkään jos haluaa kunnioittaa pyörän alkuperäistä ulkonäköä ja ostaa vanhan osan tilalle "uuden" vanhan osan (olipas monimutkaisesti selitetty!). Uusix-pajoilta oikeanlaisen nippelin saattaa hyvinkin löytää ja vieläpä huokeasti.

Pajoilta löytyy paljon muitakin varaosia, esimerkiksi tietokoneeseen: 

"Pc-Shopista voi ostaa Helsingin kaupungin käytöstä poistettuja tietokoneita, jotka soveltuvat erinomaisesti mm. tekstinkäsittely- tai nettikäyttöön. Lisäksi myynnissä on valikoima irtokomponentteja kuten muistikampoja, kaapeleita, ääni- ja verkkokortteja, cd-asemia jne."

Hmm.... Voisinkohan ostamisen sijaan viedä Pc-shopiin kaikki kymmenet turhat johdot, joita minultakin löytyy kotinurkista. Miksi uuden laitteen ostaessaan saa aina ison läjän piuhoja, joita ei tarvitse mihinkään? Taidanpa viedä ne verstaille, jos vaikka joku tarvitsisi niitä johonkin.

... Ja jos takkiblogaukseni innoitti jonkun teistä korjauttamaan vanhoja vaatteitaan, toimii Uusix-pajoilla myös ompelimo. Pajat ovat ihana esimerkki eettisestä ja ekologisesta toiminnasta. Ilahduttavaa :)

 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua