Hyppää pääsisältöön

Lannevanne saapuu Suomeen

Hula hula hoopia eli lannevannetta esiteltiin Helsingissä vuonna 1958. Villitys oli jo ottanut Amerikan täysin valtoihinsa, kertoo selostaja.

1950-luvulla Suomessakin mainostettiin amerikkalaista uutuutta hula-hula-hoopia eli lannevanteen pyörittämistä.

Hula-hula-tanssi syntyi Havaijilla, jossa se levisi kansantanssista turismin myötä show-tanssiksi. Levitessään ulkomaille tanssiin liitettiin lannevanne.

Lannevanteen pyörittämisessä kisailtiin Suomessakin. Sekä lapset että aikuiset kilpailivat siitä, kuka pystyy pyörittämään mahdollisimman monta vannetta yhtä aikaa mahdollisimman pitkään.

Hula-hula-vanteen pyörittäjiä kutsuttiin Suomessa ”hulahoopojen kerhoksi”. Myöhemmin lannevanteesta tuli tehokas laihdutusväline.

Vannetta pyöritellään lanteilla havaijilaisen hulahulatanssin tapaan. Sitä voi käyttää myös muunlaiseen voimisteluun.

Lannevanteen kiepsuttelu käy päivittäisestä voimisteluohjelmasta, seuraleikistä tai vaikkapa laihdutusohjelmasta.

USA:ssa järjestetyissä kilpailuissa parhaat "hooppaajat" yltäneet 3000 kierrokseen puolessa tunnissa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto