Hyppää pääsisältöön

Amerikan hurmannut hulavanne saapui Suomeen 1958

Hula hula hoopia eli lannevannetta tai hulavannetta esiteltiin Helsingissä vuonna 1958. Villitys oli jo ottanut Amerikan täysin valtoihinsa, kertoo selostaja filmillä.

1950-luvulla Suomessakin mainostettiin amerikkalaista uutuutta hula-hula-hoopia eli lannevanteen pyörittämistä. Hula-hula-tanssi syntyi Havaijilla, jossa se levisi kansantanssista turismin myötä show-tanssiksi. Levitessään ulkomaille tanssiin liitettiin lannevanne.

Lannevanteen pyörittämisessä kisailtiin Suomessakin. Sekä lapset että aikuiset kilpailivat siitä, kuka pystyy pyörittämään mahdollisimman monta vannetta yhtä aikaa mahdollisimman pitkään. Hula-hula-vanteen pyörittäjiä kutsuttiin Suomessa ”hulahoopojen kerhoksi”. Myöhemmin lannevanteesta tuli tehokas laihdutusväline.

Vannetta pyöritellään lanteilla havaijilaisen hulahulatanssin tapaan. Sitä voi käyttää myös muunlaiseen voimisteluun. Lannevanteen kiepsuttelu käy päivittäisestä voimisteluohjelmasta, seuraleikistä tai vaikkapa laihdutusohjelmasta.

USA:ssa järjestetyissä kilpailuissa parhaat "hooppaajat" yltäneet 3000 kierrokseen puolessa tunnissa.