Hyppää pääsisältöön

Kriittiset toimittajat kävivät Vatevan messuilla

Vatevan messut ovat Suomen suurin muotikatselmus. Yleisradion ohjelmissa niitä on välillä silmäilty kriittisin ja ironisin katsein.

Vuonna 1982 muotimessut pidettiin tilanteessa, jossa kotimaisten vaatteiden menekki oli uhkaavasti laskemassa.

Kilpailu oli kova. Toimittaja Mirja Pyykkö tiivistää raportissaan: "Messut ovat joillekin juhlaa, toisille selviää jo alkumetreillä että kopin vuokrarahat on puristettava perheen talousmenoista."

Vuonna 1984 Ari Korvola esittelee niin menneen kuin tulevan kauden muotisuuntauksia. Väistymässä olivat erilaiset ammattikuntalook-kokonaisuudet, kuten opettaja- tai lääkäri-look.

Suomalainen pukeutuisi kuitenkin jatkossakin mielellään reportteri- ja mekaanikko-tyyliin. Hienostunut "uusrustiikkinen" linja olkatoppauksineen muistutti Korvolan mielestä "työmarkkinajohtaja-lookia".

Uuden "swingtyylin" suunnittelijoiden ovat toimittajan mielestä jo mýöhässä. Suomen kaduilta ja toreilta löytyi näet jo kosolti "hämmästyttäviä värien, tyylien ja materiaalien yhdistelmiä" ja "kerroksittain käytettyjä suuria epäsymmetrisiä vaatteita", joiden inspiraatio oli peräisin 1950- ja 60-lukujen taitteesta.

Teksti: Jukka Lindfors