Hyppää pääsisältöön

Kriittiset toimittajat kävivät Vatevan messuilla

Vatevan messut ovat Suomen suurin muotikatselmus. Yleisradion ohjelmissa niitä on välillä silmäilty kriittisin ja ironisin katsein.

Vuonna 1982 muotimessut pidettiin tilanteessa, jossa kotimaisten vaatteiden menekki oli uhkaavasti laskemassa.

Kilpailu oli kova. Toimittaja Mirja Pyykkö tiivistää raportissaan: "Messut ovat joillekin juhlaa, toisille selviää jo alkumetreillä että kopin vuokrarahat on puristettava perheen talousmenoista."

Vuonna 1984 Ari Korvola esittelee niin menneen kuin tulevan kauden muotisuuntauksia. Väistymässä olivat erilaiset ammattikuntalook-kokonaisuudet, kuten opettaja- tai lääkäri-look.

Suomalainen pukeutuisi kuitenkin jatkossakin mielellään reportteri- ja mekaanikko-tyyliin. Hienostunut "uusrustiikkinen" linja olkatoppauksineen muistutti Korvolan mielestä "työmarkkinajohtaja-lookia".

Uuden "swingtyylin" suunnittelijoiden ovat toimittajan mielestä jo mýöhässä. Suomen kaduilta ja toreilta löytyi näet jo kosolti "hämmästyttäviä värien, tyylien ja materiaalien yhdistelmiä" ja "kerroksittain käytettyjä suuria epäsymmetrisiä vaatteita", joiden inspiraatio oli peräisin 1950- ja 60-lukujen taitteesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto