Hyppää pääsisältöön

Miika Nousiainen: Maaninkavaara

Suomalaisen kestävyysjuoksun kulta-aikaa haikailee Miika Nousiaisen uusin romaani. Hän on valjastanut taitavasti urheilun kuvaamaan Suomen muuttumista. Teos kertoo myös isän yltiöpäisestä kunnianhimosta.

Martti-isä valmentaa 14-vuotiaasta Heidistä huippujuoksijaa. Tytär suostuu hirvittävään rääkkiin, koska haluaa miellyttää isäänsä. Martti on valmentajana ja kasvattajana suorastaan urheilufasisti, joka laatii Heidille epäinhimillisen valmennusohjelman.

Kekkosen ajan Suomi kahmoi lukuisia olympiamitaleita. Nyt Suomi on muuttunut Martti-isän mukaan vetelän nuorison sähly-Suomeksi. Miika Nousiainen ei kuitenkaan ihaile Martin fanaattista ajatusta, vaan tähyää moniarvoisempaan Suomeen.

Edellisessä romaanissaan Vadelmavenepakolainen Nousiainen kuvasi yltiöpäistä Ruotsi-hulluutta ja nyt pakkomielteenä on urheiluhulluus. Maaninkavaara on tavattoman hauska ja monitasoisempi kuin Vadelmavenepakolainen. Miika Nousiainen havainnoi tuoreesti ja osuvasti maamme muuttumista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto