Hyppää pääsisältöön

Romanikerjäläiset

Miten pitäisi suhtautua, kun tutun sillan alle leiriytyy ryhmä katumuusikoita tai kerjäläisiä? Ajankohtainen kakkonen selvitti asiaa kesällä 2008. Marraskuussa 2010 Helsinki avusti 40 romania kotimatkalle Romaniaan.

Joukko Romanian romaneja saapui Suomeen kesäkuun lopulla 2008 ja majoittui Rajasaaressa sijaitsevaan varastorakennukseen.

Kolmen viikon päästä kaupunki antoi häätöpäätöksen. Toimenpiteisiin ei kuitenkaan tarvinnut ryhtyä, sillä romanit muuttivat itse vapaaehtoisesti varastorakennuksen edustalle telttoihin. Sekin on kiellettyä.

Suomalainen Vapaa liikkuvuus -verkosto puolusti äänekkäästi romanien oikeuksia. Aktivistien mukaan "loppujen lopuksi olemme kaikki Itä-Euroopan romaneja kun oikein silmiin katsotaan."

Rajasaaren jälkeen romanit asettuivat asumaan Kalasataman alueelle Englantilaiskallioille.

Lokakuussa 2009 Helsingin kiinteistövirasto päätti purkaa romanien leirin mutta leiriytyminen jatkui senkin jälkeen. Marraskuussa 2010 Helsingin kaupunki päätti lähettää Kalasataman pihassa majailleet romanit takaisin kotimaahansa maksamalla heille bensarahat ja lauttaliput. Romanit saivat kaupungilta 300 euroa rahaa polttoaineeseen autoa kohden sekä 25 euroa lauttalippuihin. Raha-avustus annetttiin noin 40 romanille. Asiasta neuvoteltiin yhteisymmärryksessä romanien johtohenkilöiden kanssa.

Teksti: Petra Himberg ja Emilia Kemppi