Hyppää pääsisältöön

Miss Suomi 1962 Kaarina Leskinen

Vuoden 1962 Miss Suomeksi valittiin helsinkiläinen mannekiini Kaarina Leskinen. Monituntinen kilpailu käytiin kokonaisuudessaan tv-kameroiden edessä.

Samalla tehtiin historiaa, sillä muualla maailmassa ei vielä ollut tapana käydä kilpailuja yksinomaan tv:n välityksellä.

Monituntinen "hermoja repivä" kilpailu piti sisällään kaikki kolme kierrosta, uimapukukierros käytiin viimeisenä. Kisan kuluessa tv-katselijat saivat puhelimitse äänestää suosikkiaan.

"Jo tuntikausia ovat nämä neitoset kylpeneet valonheittimien loisteeessa ja tuntikausia ovat nämä neitoset vastanneet puhelimiin."

Yleisön ihannetytöksi ja Suomen neidoksi äänestettiin tamperelainen Aulikki Järvinen.

Varsinaisen voiton, Miss Suomen tittelin, vei kuitenkin helsinkiläismannekiini Kaarina Leskinen. Hänen perintöprinsessakseen arvovaltainen tuomaristo valitsi seinäjokelaisen Eeva Malisen.

Vastavalitut missit kukitti edellisvuoden Miss Suomi Ritva Wächter.

Voitokas missi

Kaarina Leskinen (s. 1944) valittiin seuraavana vuonna Miss Skandinaviaksi, Miss Euroopan 1. perintöprinsessaksi sekä Miss YK:n 3. perintöprinsessaksi.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto