Hyppää pääsisältöön

Tietokone- ja videopelit huolettivat vanhempia

1980-luvun vanhemmat toivoivat, että kotimikro opettaisi perilliset ohjelmoijiksi. Lapsille tietotekniikan tärkein hyötykäyttö oli pelaaminen.

Vuonna 1984 tietokoneita oli myyty Suomessa jo kymmeniä tuhansia, ja menekki oli koko ajan kasvussa.

Mannerheimin lastensuojeluliitto järjesti keväällä 1984 seminaarin, jonka aiheena oli lasten suhde tietokoneisiin.

Tietokone- ja videopelejä ei pidetty haitallisina, koska ne vaativat aktiivista osallistumista toisin kuin tv:n katsominen.

Vanhemmat olivat lähinnä huolissaan siitä, että mikron ääressä istuminen vie aikaa muilta harrastuksilta.

Toisaalta siitä saattoi aueta myös ammatillinen ura, kuten ohjelmassa haastateltu 15-vuotias ATK-ihmelapsi Harri Hursti kertoo.

Seminaarissa pidettiin myös koululaisten ja professorien välinen videopelikilpailu, jossa voiton perivät yllättäen jälkimmäiset.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto