Hyppää pääsisältöön

Kekkonen toiselle kaudelle 1962

Kevään 1962 presidentinvaaleja edelsi syksyinen noottikriisi, joka hajotti oikeuskansleri Olavi Hongan taakse ryhmittyneen oikeisto- ja demaririntaman.

Kaikilla kolmella vasemmistopuolueella oli keväällä oma ehdokas, SDP:lla maltillinen Rafael Paasio, SKDL:llä Paavo Aitio ja pienellä sos.dem. oppositiolla puheenjohtajansa Emil Skog.

Kaikki porvarilliset puolueet sen sijaan asettuivat tukemaan Kekkosta. Hän sai helmikuun 15:ntenä 1962 pidetyissä vaaleissa 199 valitsijamiestä, siis ehdottoman enemmistön.

Vastavalittu presidentti Kekkonen piti puheen, jossa hän painotti mm. Suomen ja Neuvostoliiton välisen luottamuksellisen suhteen tärkeyttä.

Kotimaan kehityksen kannalta hän piti tärkeänä köyhien olojen parantamista, tuloerojen tasoittamista ja sivistyksen lisäämistä.

Kekkonen korosti olevansa kaikkien suomalaisten presidentti uskontokuntaan, kieleen tai poliittiseen suuntaukseen katsomatta.

Teksti: Jukka Lindfors, Heidi Sommar

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto