Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 3.11.2009

Haima- ja napafisteli”Hei, olisin kiinnostunut tietämään onko fistelin poistoleikkaus iso operaatio navasta ja mikä on haimafisteli?”

Sikiön virtsarakko on yhteydessä kanavaa pitkin napanuoran vierestä lapsiveteen ja keskiosa suolta saa ravintonsa ruskuaispussista. Lapsen syntyessä tuo aukko menee itsekseen kiinni. Jos näin ei käykään, syntyy fisteli eli aukko tai käytävä, se jää siis avoimeksi.

Yleensä fisteli suljetaan ja leikataan varsinkin jos kyse on suolistoyhteydestä. Tällöin voidaan joutua poistamaan pätkä ohutsuoltakin. Leikkauksen laajuus riippuu aina fistelin koosta ja sijainnista, mutta kyllä ne aika isoja operaatioita ovat.

Haimafisteli taas on toinen juttu. Jos haimaan tulee vaikka krooninen tulehdus, niin huonolla tuurilla saattaa tällainen yhdysaukko – fisteli – syntyä vaikka iholle. Tai se voi mennä vaikka mahaonteloon tai keuhkopussiin, ja työntää sinne haimanestettä. Aika inhottava vaiva. Myös nämä fistelit leikataan.

Sydämen vajaatoiminta

YLE Akuutti

”Mistä on kysymys kun röntgen-diagnoosissa todetaan että minulla on "keuhkoverekkyys sentraalisesti hieman koholla", ja mikä sen on aiheuttanut/aiheuttaa?”

Tässä on varmaankin tutkittu vaikka sydänpotilaan hengenahdistusta, koetettu löytää sille syy. Verekkyys viittaa sydämen vajaatoimintaan, sillä kun se ei jaksa enää kunnolla pumpata verta, syntyy sydämen etupuolelle eräänlainen pato, joka pullistaa keuhkojen verisuonia. Röntgenissä tämä siis näkyy keuhkojen verekkyytenä.

Ilon vaikutus terveyteen

”Ensinnäkin haluaisin sanoa, että olen oikein tyytyväinen elämääni. Olen saanut olla terve, ja olen kiitollinen saamastani neuvosta, jonka mukaan otan joka aamu teelusikallisen hunajaa ja pari lasillista vettä. Mutta kysymykseni on, että miten ihan lääketieteellisesti nauru ja ilo vaikuttavat ihmisen terveyteen ja kroppaan.”

Näyttää siltä, että ilo ja nauru pitävät aivot terveenä. On todettu, että synapsiyhteydet säilyvät toimintakuntoisina. Voisi sanoa, että aivosolut juttelevat toistensa kanssa paremmin. Saattaapa olla, että se ehkäisee vaikka dementiaakin.

Selän röntgenkuvan lausunto

YLE Akuutti

”Mitähän nämä ovat suomeksi? 2005 LS-RANKA: Lannerangan nikamat linjassa. Nikamaväleistä L4/5 on kaventunut ja presakraalivälikin on kapeahko.

2009 LS-RANKA: Vertailussa 03/05 tutkimus. Lumbosacraalirajalla on ylimenotyyppinen nikama, jossa vasemmalla leveä processus transversus niveltyen sacrumiin. Tässä nikamassa spina bifida. Se voidaan laskea lumbalisoituneeksi sacraalinikamaksi. Alaselässä on invertebraaliarthroosia.”

Nikamavälien kaventuminen tarkoittaa välilevyn kulumista, presakraaliväli on alimman lannenikaman ja ristiluun väli. Näin käy meille kaikille ajan myötä.

Vuoden 2009 lausunnossa havaitaan että processus transversus eli poikkihaarake niveltyy sacrumiin eli ristiluuhun. Röntgenlääkäri on katsonut, että se muistuttaa enemmän ristinikamaa, joka on muuntautunut lannenikamaksi. Se siis kiinnittyy ristiluuhun. Spina bifida taas tarkoittaa, että nivelen okahaarake puuttuu. Kyseessä on synnynnäinen muutos, eikä sillä oikeastaan ole merkitystä. Invertebraaliarthroosi tarkoittaa kulumaa eri nivelissä.

Pelkästä röntgenlausunnosta ei pysty sanomaan, mikä on vaikkapa yksittäisen potilaan kipuennuste. Eikä näitä lausuntoja kannata jäädä liikaa tuijottamaan, tärkeää olisi jatkaa lihaskunnon ylläpitämistä ja aktiivista jumppaamista.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 28.12.2015