Hyppää pääsisältöön

Virkatut muffinit - silmänruokaa herkkusuille

Virkatut muffinit. Kuva: Strömsö

Lee on laittanut pöydän koreaksi virkatulla silmänruoalla; prinsessaleivoksilla, vadelmamuffineilla, mokkamuffineilla, suklaamuffineilla ja pienillä kookospalloilla.

Ennen oli tapana leipoa koristeeksi, ja nyt tämä trendi on tulossa takaisin. Virkatut villakakut ovat sitä paitsi siitä hyviä, että ne ovat kestäviä ja ne on helppo pestä. Muffineja on nopea tehdä jämämateriaalista, ja niiden kokoa ja muotoa voi vaihdella oman maun mukaan. Lisäksi muffinit ovat hyviä lahjoja niin pienille kuin suurillekin. Vauvojen voi huoletta antaa kuolata sellaisten muffinien päälle, joita ei koristella pienillä helmillä. Käsistään kätevät aikuiset voivat käyttää muffinia neulatyynynä, jos herkusta ei tahdo nauttia vain koristeena.

 

Näitä tarvitset:

 • Suklaanruskeaa jämälankaa ja haluamasi väristä lankaa kuorrutukseen
 • Langan paksuuteen sopiva virkkuukoukku, esimerkiksi 3, 3 ½ tai 4 käsialan mukaan
 • Hieman vanua
 • Halutessasi helmiä strösseliksi, sekä ompeluneula ja -lankaa

 

Muffinipallon virkkaamiseksi sinun tulee osata virkata ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita sekä vähentää ja lisätä silmukoita. Jos et osaa virkata, netistä on helppo löytää ohjeita laittamalla jokin noista sanoista hakusanaksi. Yksivärinen muffinipallo on erinomainen projekti aloittelijalle!


Lyhenteet, jotka on hyvä tietää:
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka

Lee näyttää ruotsinkielisessä videossa kuinka kookospallo virkataan:

 


Tee näin:

1. Virkkaa 4 kjs ja yhdistä ne renkaaksi. Virkkaa renkaaseen ks:ita. Lisää ks:iden lukumäärää joka kerroksella työntämällä koukku kaksi kertaa samaan kohtaan ja vaihtele virkkaamalla väleihin tavallisia kjs:ita. Muotoile työ tällä tavalla puoliympyrän muotoiseksi. Voit virkata pallon sormituntumalla riippuen siitä, minkä kokoisen siitä haluat. Jos lisäät liian monta silmukkaa, pallosta tulee litteä, mutta silloin voit purkaa muutaman silmukan ja muotoilla uudestaan.

2. Kun työ on puolipallon muotoinen, on aika vähentää silmukoita. Voit tehdä sen hyppäämällä muutaman ks:n yli sen sijaan, että virkkaisit yhden ks:n edellisen kerroksen jokaiseen ks:aan. Vähennä silmukoita alussa varovasti ja vähitellen enemmän, jotta pallosta tulee kauniin muotoinen. Jos haluat tehdä kuorrutuksen, vaihda nyt langan väriä. Virkkaa ensin joka kolmas silmukka uudella värillä, seuraavalla kerroksella joka toinen ja sitten kaikki. Muista, että välillä on ehkä tarpeen vähentää muutama silmukka, ettei pallosta tule kummallisen muotoinen.

3. Kun jäljellä on enää vain pieni aukko, täytä pallo vanulla ennen kuin jatkat kaventamista ja virkkaat viimeiset silmukat.

4. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja päättele langanpäät.

5. Virkkaa pieni vadelma tai kukka tai ompele muffinin päälle helmiä strösseliksi. Kookoshiutaleet ommellaan langalla ja hieman pidemmillä pistoilla koko pallon alueelle, kun taas helmet kiinnitetään ompelulangalla. Vadelmaksi virkataan pikkuruinen pallo muutamalla ketjusilmukalla ja kiinteällä silmukalla niin, että siitä tulee pieni muhkura. Kukka voidaan tehdä virkkaamalla muutama ketjusilmukka ja yhdistämällä ne renkaaksi. Virkkaa 3 kjs, yksi ks renkaalle, 3 kjs jne. kunnes olet saanut 4–5 ”terälehteä”, jotka kukin koostuvat 3 kjs:sta.

 

Alkuperäinen ohje Virkade muffins, Strömsö 1.11.2009
Käännös Jenna Yli-Knuuttila

 

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.