Hyppää pääsisältöön

Ursula Rainio - Miss Suomi 1970

Vuoden 1970 Miss Suomeksi kruunattiin rovaniemeläinen Ursula Rainio. Missivuosi kyyditti hänet vuosikymmenien värikkäitäkin sävyjä saaneeseen julkisuuteen.

Tietolaatikko

Ursula Rainio on alkuperäiseltä etunimeltään Merja, mutta hän vaihtoi nimensä Ursulaksi jo nuorena.
Osallistumissaan kansainvälisissä kisoissa, Miss Universumissa ja Miss Euroopassa, Rainio jäi sijoituksetta. Miss Skandinavia -kisoissa hän sai 4. perintöprinsessan tittelin.
Rainio on näytellyt mm. Spede Pasasen elokuvassa Kahdeksas veljes (1971) sekä Seppo Huumosen elokuvassa Piilopirtti (1978).

Ennen missivuottaan Ursula oli ehtinyt esiintyä mannekiinina sekä työskennellä kalatehtaalla Norjan Hammerfestissa.

Missikisoissa Ursula esiintyi melko vakavana, edes uimapukukierrosta keventämään pyrkinyt kuntokoulun rehtori Simo Salminen ei saanut häntä hymyilemään.

Ursula Rainio lasketaan ensimmäiseksi missiksi, joka ei kaihtanut käyttää lehdistöä hyväkseen myös rahallisesti.

Erityisen lämmin suhde hänellä oli Hymy-lehden kanssa. Hän mm. "löysi" äitinsä lehden välityksellä. Lukijoita luonnollisesti kiinnosti myös hänen seurustelunsa itse Urpo Lahtisen kanssa.

Rainio oli myös ensimmäisiä missejä, joilla oli manageri. Ursulan asioita hoiti Monsieur Mosse, he myös asuivat yhdessä.

Vuonna 1979 Rainio muuutti Yhdysvaltoihin ja avioitui liikemies Leif Lindbergin kanssa. Liitto kesti kymmenisen vuotta, minkä jälkeen hän palasi Ruotsin kautta Suomeen ja vetäytyi julkisuudesta.

— Tarjosin sitä, mitä ihmiset halusivat lukea. Tosin kannattaa muistaa, että suurin osa jutuista oli liioiteltuja, hänen kerrotaan sanoneen.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto