Historiantutkija Heikki Ylikangas ravisteli syksyllä 2007 suomalaisten historiakäsityksiä esittämällä uusia lukuja jatkosodassa teloitettujen karkurien määrästä.
Tietolaatikko
Heikki Ylikangas (s. 1937) on Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian sekä oikeushistorian tutkija ja emeritusprofessori.
Ylikangas on tutkinut mm. sääty-yhteiskunnan sosiaalisia jännitteitä, väkivaltarikollisuuden historiaa ja Suomen sisällissotaa.
Hänen talvisotaa koskevat tulkintansa ovat herättäneet runsaasti keskustelua.
Ylikangas sai vuonna 1994 Tieto-Finlandia-palkinnon teoksestaan Tie Tampereelle.
Romahtaako rintama -teos vie lukijan keskelle kesän 1944 ratkaisevia sotatapahtumia.
Venäläisten suurhyökkäys 10.6. 1944 Valkeasaaressa Karjalan kannaksella pakotti suomalaiset vetäytymään kohti pohjoista osittain epäjärjestyksessä. Tuhannet miehet harhautuivat joukko-osastoistaan, ja heistä noin viidennes karkasi.
Kirja selvittää toimenpiteitä, joita suurhyökkäyksen höllentämän järjestyksen palauttamiseksi tehtiin. Karkuruuteen puututtiin ankaralla kädellä. "Emme me suomalaiset sen jalompia olleet kuin muutkaan."
Ylikankaan mukaan karkureita teloitettiin huomattavasti enemmän kuin aiemmin on annettu ymmärtää. Virallisen tiedon mukaan teloitettuja oli 57, Ylikankaan mukaan 91.
Tulos herätti tuoreeltaan myös vastustusta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitoksen johtajan Jarmo Niemisen mukaan Ylikangas syytti puolustusvoimien historioitsijoita teloitusten salailusta.
— En minä väitä, että tutkijat olisivat niitä erityisesti salailleet. He ovat uskoneet virallisia lukuja, Ylikangas vastasi kritiikkiin TV-uutisten haastattelussa.
Vuonna 2009 tutkijat kiinnostuivat kansalaisten käsityksistä maamme lähihistoriasta. Historiatietoisuus Suomessa -tutkimuksen tulokset ovat selvillä vuonna 2011.
Teksti: Petra Himberg
Katso myös
- Historiatietoisuus Suomessa -tutkimus (blogs.helsinki.fi)