Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Täysautomaattiset espressokeittimet

Espressokeittimien testaajina toimivat espresson suurkuluttajat, Suomenlahden kauhut, Merisiskot Susa Kauppila, Tiina Kaarela ja Tiina Paavilainen. Yhteisiä purjehdusreissuja on hyvä suunnitella maittavan espresson äärellä, laadusta tinkimättä.
Testattavat tuotteet olivat Melitta CafeO Bistro, Jura Ena3, Siemens TK 52002 ja Krupsin EA 8005. Tuotteet oli valittu tunnetuilta keitinvalmistajilta, joilla on maahantuonti ja huolto Suomessa. Tähän testiin valitsimme kotikäyttöön soveltuvat, valmistajien huokeimmat
mallit.
kolme kovaa (Video still, Kuva: YLE)

Melitta CafeO Bistro

Ensimmäisenä testiryhmän syyniin joutui Melitta Cafeo Bistro. Melitassa oli jaettu kahvipapusäiliö, jota testaajat pitivät nerokkaana. Yhdellä vivun heilautuksella pystyi vaihtamaan kahvilaadun kofeiinittomaan. Melitan käyttökuntoon saattaminen aiheutti päänvaivaa testaajille. Ohjeiden sekavuutta moitittiin ja kesti lähes tunnin ennen kuin ensimmäinen espressokupillinen oli valmis. Testaajat panivat merkille, että ensimmäiset kupilliset keittimestä eivät anna vielä koko totuutta mausta. Maku parani kuppi kupilta.
Melitan crema ei vakuuttanut testaajia, mutta maitovaahdon koostumus sai kiitosta. Erona muihin keittimiin Melitta teki maitovaahdon hyväksikäyttäen sekä höyryä että vispilää. Suodatusyksikön puhdistus Melitassa oli yksinkertaista: Avataan sivuluukku, vedetään yksikkö ulos ja laitetaan se juoksevan veden alle. –Tää on ihan kuin vaihtais värikasetin, kommentoi Tiina Paavilainen huoltoa. Täysautomaattinen koneen puhdistus kestää 15 minuuttia ja se tehdään noin kahdensadan kupin välein.

JURA ENA3

Testaajat kiittelivät Juran kokoa ja muotoilua. Juran makuun testaajat mieltyivät, mutta espresson alhainen lämpötila sai moitteita. Juran kaikki säädöt olivat yhden napin takana, mikä miellytti testaajia. Jurassa pystyi keittämään myös tavallista suodatinkahvia. Juran automatiikka hoiti kaiken puhdistuksen. Jos laitteeseen tulisi jokin tukos tai toimintahäiriö, niin tuolloin manuaalinen puhdistus olisi paikallaan, arveli testiryhmä.

KRUPS EA 8005

Krupsin käyttö-ohjeet saivat varauksetonta kiitosta selkeytensä ansiosta. Valpas testityhmämme löysi muutaman harmittavan virheen käyttöohjeista. Jos olisi toimittu ohjeiden mukaan, niin kalkinpoistoaine olisi saattanut mennä helposti väärään paikkaan. Maalaisjärki pelasti tällä kertaa. Krupsin osakkeet testissä nousivat, koska siinä oli ajateltu myös cappuccinon tekemistä.
Krups oli testiryhmän mielestä selkein käyttää ja siinä kaikki osa-alueet tuntuivat toimivan tasaisesti. Ainoastaan Krupsin kova ääni sai hieman moitteita.

SIEMENS TK 52002

Kahvin kierrätysnäkökulman keksinyt Siemens aiheutti hymyä testaajissa. Jauhetun kahvin voi käyttää uudelleen. Laitteen päällä oleva kuppien esilämmitin ei toiminut testiryhmän mielestä toivotulla tavalla. Laitteen käyttöohjeet antoivat laitteesta hieman halvan vaikutelman, taitettu A4 – arkki ei saanut Merisiskoja puolelleen. Siemensin sisuskalut näyttivät samalta kuin Melitassa. Testaajat epäilivätkin, että laitteilla on sama valmistaja.

Testin tulokset:

Voiton vei Krupsin EA 8005. Krupsissa toimivat tasaisesti kaikki ne osa-alueet mitkä täysautomaattisessa espressokeittimessä kuuluukin toimia. Erityismaininnan sai opaskirja, muutamasta virheestään huolimatta. Toiseksi tuli Jura Ena3. Se teki maittavaa espressoa ja sen käytettävyys on omaa luokkaansa. Pisteitä laski espresson lämpötila. Kolmanneksi tuli Siemens, josta löytyi hämmästyttävän paljon samaa kuin Melitasta. Erikoisuutena oli kahvin uudelleen käyttö. Crema ei tyydyttänyt ryhmää. Testin viimeiseksi jäi Melitan CafeO bistro. Hankala käytettävyys harmitti testaajia. Maitovaahdotin kuitenkin toimi erinomaisesti.
Juran ja Melitan koneilla voidaan valmistaa kahvia myös suodatinkahvista, ja se osaltaan selittää laitteiden hintaerot. Kaikki koneet vaativat tilaa ympärilleen. Koneita joutuu käyttämään viidestä eri suunnasta, ja se kannattaa ottaa huomioon hankkiessaan täysautomaattista espressokeitintä.
Keitintä hankkiessa kannattaa huomioida se, kuinka tiheä on trallin- ja purutyhjennyksen väli. Vettä ja papujakin piti täydentää tuhka tiheään. Keskimäärin seitsemän kuppia oli raja, milloin joku edellä mainituista toimenpiteistä tuli suorittaa.

keittimet (Video still, Kuva: YLE)
pisteet hinta
Krups EA 8005 3,1 599€
Jura Ena3 2,5 750€
Siemens TK 52002 2 550€
Melitta CAFEO Bistro 1,6 799€

Pisteet 1-5

Tuomas Kiukas / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.