Hyppää pääsisältöön

Flunssantorjunnan ABC

Flunssankarkoituksen ABC. Kuva: Noora Shingler

Valkosipuli, hunaja, tee, sitruuna, inkivääri, höyryhengitys, suola, nenäkannu, Carmolis- tai Auringonhattu-tipat...

Flunssantapponiksejä on vaikka kuinka, ja minä haluan nyt jakaa teille omani. Nämä ovat siis omat suosikkiniksini, muitakin hyviä tapoja toki on eli listalta saattaa mielestäsi puuttua jokin tärkeä "The Flunssantappo-vinkki". Siksipä suosittelen teitä täydentämään listaani omilla vinkeillänne blogaukseni perään!


1. Ennaltaehkäisy

 MARJAT
Vaikka olen jo vuosia syönyt marjoja päivittäin, olen tänä syksynä lisännyt määrää entisestään. Esimerkiksi kotimaiset mustaherukat ovat erinomaisia C-vitamiininlähteitä ja juuri C-vitamiiniahan monet tankkaavat ehkäistäkseen flunssaa - tai sitten tabletteja popsitaan taudin aikana. Marjat maistuvat vitamiinipillereitä paremmalta, eivätkä marjat sisällä mitään keinotekoista tai turhaa. Eikä niiden kylkiäisenä tule ostettua muoviroskaakaan (jos marjat kerää itse). Lisäksi marjat maistuvat ihanalta! Marjojen syömisellä ei siis menetä mitään, päinvastoin! Saattaa hyvinkin olla, että olen säästynyt syksyn flunssalta (toistaiseksi) juuri tämän päivittäisen antioksidantti- ja vitamiiniannokseni takia.

Syön marjoja 1-1,5 dl päivittäin. Pakkasessa on herukoitua (mustia ja punaisia), mustikoita, variksenmarjoja, mansikoita, puolukkaa, karviaisia ja karpaloita. Valitsen sieltä viikottain uuden rasian ja sitten popsitaan aina pari päivää yhtä lajia. Esimerkiksi blenderissä voi tehdä aivan ihania marjasmoothieita, jos jostain syystä ei tykkää syödä marjoja sellaisenaan.

INKIVÄÄRI JA VALKOSIPULI
Marjojen lisäksi nautin joka toinen päivä raakaa inkivääriä, opin tavan isoisältäni. Hän söi joka toinen aamu teelusikallisen inkivääriä ja joka toinen aamu teelusikallisen valkosipulia. Hän teki näin aina, ei vain syksyllä flunssaa torjuakseen. Merimiehenä ja kokkina mies tiesi aineet luonnon antibiooteiksi, ja isoisä sairastikin harvoin.

Miten sitten nautin inkiväärini? Pilkon peukalonpään kokoisen palan pieneksi ja laitan silpun joko blenderiin smoothien sekaan tai vaihtoehtoisesti hedelmäsalaatin joukkoon. Pelkältään en inkivääriä syö, paitsi sushin kanssa, ja silloinkin kyseessä on japanilaiseen tyyliin maustettu, "makea" ja säilötty inkivääri, joka ei aivan vastaa tuoretta kamaa. 

Valkosipulia en käytä isoisän oppien mukaisesti. Käytän sitä ruoanlaitossa monta kertaa viikossa, mutta myönnettäköön, että raakana sitä ei tule juuri syötyä - paitsi siinä vaiheessa, kun flunssa jo on päällä. Tässä ehkä pitäisi kunnostautua...

2. Juo lämmintä ja syö hunajaa

Kipeänä kannattaa juoda lämmintä ja onneksi ihania teelaatuja on tarjolla iso määrä (myös kuuma mehu tekee gutaa). Kaappini suorastaan tursuaa teetä! Vihreä tee on kestosuosikkini, mutta auryvediset teelaadut tulevat tiukkana kakkosena. Kuulkaapas esimerkiksi tätä ainesosaluetteloa: Eukalyptus, lakritsanjuuri, inkivääri, basilika, kardemumma, kaneli... Nam!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos on tottunut käyttämään teen kanssa hunajaa, on hyvä maistaa hunajaa toisinaan myös ilman, että sen upottaa kuumaan teeveteen. Kuuma vesi nimittäin tuhoaa osan hunajan terveysvaikutukista, ja parhaan ydyn saa irti syömällä hunajaa ihan sellaisenaan. Minä esimerkiksi lorautan vähän juoksevaa hunajaa hedelmäsalaatin tai maustamattoman soijajogurtin sekaan. Marjat+soijajogurtti+hunaja=täydellistä!

Käytän tuoretta inkivääriä myös kuuman veden seassa. Esimerkiksi rooibos-teen maku saa uuden ulottuvuuden, kun sekaan laittaa tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja vaikka hunajaakin. Ihanaa!

Joskus heivaan teen kokonaan, ja sekoitan keskenään yksinkertaisesti kuumaa vettä, sitruunaa ja hunajaa. Myös Carmolis- ja Auringonhattutipat ovat hyvä flunssanhäätäjä, niitä voi laittaa pari tippaa minkä tahansa kuuman flunssankarkoitusjuoman sekaan. Yksinkertaista ja lämmittävää. Flunssainen kurkku kun lähinnä vaan haluaa jotakin lämmintä.

3. Äidin niksit

RAAKAA VALKOSIPULIA JA HUNAJAA
Yleensä äidit tietävät nämä asiat, joten kandee kuunnella äiskän vinkkejä. Minua on kidutettu esimerkiksi näin: kun lapsena sairastimme flunssaa, otti äiti purkista lusikallisen hunajaa ja murskasi päälle valkosipulinkynnen. Eikä muuten auttanut mukista. Tällainen raaka flunssapommi syötiin kerran päivässä, koko flunssan ajan, ja kyllä oli pahaa. Kannattaa kuitenkin muistaa: Ei koskaan ota valkosipuli-hunajalastia tyhjään vatsaan! Muutamalle tutulle on nimittäin tullut erittäin huono olo ja sydämentykytystä, kun he ovat ottaneet annoksen heti ensimmäiseksi aamulla. Ei niin. Ruokaa pohjalle, ehdottomasti.

VALKOSIPULIA SUKKIIN
Tämä ei ole omalta äidiltä opittu niksi, vaan muistaakseni anopin vinkki. Naura vaan, mutta tämä toimii. Kun minulle vuosi sitten kerrottiin, että kun kuoritut ja paloitellut valkosipulin kynnet sukissa auttavat flunssaan, en todellakaan uskonut niksin toimivan. Mutta koska tutukivana journalistina on aina todettava asiat itse, en halunnut tyrmätä tätä(kään) hommaa kokeilematta. Niinpä kuorin ja pilkoin kolme isoa valkosipulin kynttä, laitoin ne sukkiin ja sukat jalkaan ja painuin pehkuihin.Hämmentävää on, että yskäni loppui siihen, ja sain nukuttua erinomaisesti, vaikka edelliset yöt olin rykinyt oikein olan takaa. Suosittelen siis kokeilemaan tätä epäilyttävän kuuloista temppua, ei kokeilemalla ainakaan mitään menetä, eihän? Tosin: makuukammarissa haisee aamulla aika pahalle...

4. Vitamiinit

Flunssaisena kannattaa nauttia marjoja, C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja mehuja. Toki vitamiinit saa tableteistakin ja ehkä flunssaisena, makuaistinsa menettäneenä ja raappaisena on helpompi niellä tabletti, kuin koittaa syödä. Tee kuinka vain, mutta muista vitamiinit!

5. Lepoa ja kerroksia

Pahin moka on mennä puolikuntoisena töihin, kaikkihan sen tietävät. Siltipä vaan yksi jos toinenkin selittelee tänäkin syksynä duunissa, kuinka "Ei voinu olla kotona, pakko tehdä hommia...". PYSY KOTONA KUNNES OLET TERVE.  

Levon lisäksi on hyvä ja lohdullista vetää villasukat jalkaan (niissä on aina niin turvallinen olo), sekä hautautua monen peiton ja viltin alle, pois flunssaisen maailman ulottuvilta.

6. Bonusniksit

NENÄKANNU
On vielä muutama asia, joita en saanut upotettua yläpuolen kategorioihin. Yksi sellainen on nenäkannu tai sarvikuono, millä nimellä esinettä nyt haluaakaan kutsua.

Nauraa vaan (taas), mutta testattuasi hommaan tiedät, mistä puhun.

Kyseessä on vuosisatoja vanha, alunperin intialainen joogatekniikka, nenähuuhtelu. Nenähuuhtelussa nenään juoksutetaan laimeaa suolaliuosta, eli neste virtaa nenän ja poskionteloiden läpi. Tämä rauhoittaa limakalvoja. En pidä tässä tämän pidempää mainospuhetta (lue nenäkannu-juttu täältä), mutta nappaapa apteekista vehje mukaasi ja testaa rohkeasti, jos tuntuu, että nenä kaipaa avaamista.

VÄHÄN HIILIHYDRAATTEJA?
Olen saanut kiinnostavia vihjeitä siitä, että flunssaisena pitäisi välttää hiilareita nopean parantumisen tehostamiseksi. En ole vielä kokeillut varsinaisesti tätä kikkaa, mutta se kuulostaa kiinnostavalta. Onko sinulla kokemuksia low carb -flunssaniksin tehosta?

KAURATYYNY
Viimeisenä haluan esitellä teille uutuusasian, nimittäin:

Sanoin videolla tyynyn sisältävän kauraryynejä, mutta oikeampi sana olisi kauranjyviä. Kauratyyny ei tietenkään ehkäise tai paranna flunssaa, mutta kyllä se tekee kylmissään olevan ihmisen olon aika makoisaksi ja rentouttaa ihanasti. Tätäkin niksiä voi ja kannattaakin käyttää vaikka olisi ihan terve: kauratyyny on erinomainen rentoutumismuoto. 

Siinä omat flunssaniksini! Mitä jäi puuttumaan? Täydennäpä listaani omalla vinkilläsi!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua