Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Laajakaistojen yleispalveluvelvoite

Ensi kesänä astuu voimaan yleispalveluvelvoite. Se tarkoittaa sitä, että kaikissa Suomen vakituisesti asutuissa rakennuksissa on oltava mahdollisuus ostaa vähintään yhden megan laajakaistayhteys. Tämä velvoite saattaa tuntua kaikkien laajakaista-asiakkaidenkukkarossa. Studiovieraamme Petri Makkonen Viestintävirastosta vastasi.
Noora Hirn haastattelee Petri Makkosta (Kuva: YLE)

Miksi yleispalveluvelvoite tulee?

-Tässä on taustalla yhteiskunnallinen tavoite. Riippumatta henkilön asuinpaikasta on mahdollisuus saada
perustason tietoliikenneyhteydet kohtuulliseen hintaan.

Tavallisin yhteys Suomessa on yksi tai kaksi megaa, mutta nopeampiakin myydään. Minkälaiset nettipalvelut yhden megan yhteys tarjoaa?

-Yhdellä megalla voi käyttää tavanomaisia internetpalveluita: internetsivujen selailua, sähköpostia, peruspalveluita.

Areenaa ja YouTubea voi katsoa...?

-Raskaammat videototeutukset saattaa olla takkuisia, mutta periaatteessa kyllä.

Kuten äskeisessä jutussakin nähtiin, internetnopeus voi olla tosielämässä paljon vähemmän. Voiko yleispalveluvelvoitteen yksi mega olla kuinka vähän tahansa?

-Juuri tästä syystä yleispalveluvelvoitteeseen on erikseen määritelty tietyt minimitason siirtovelvoitteet.
Vuorokaudessa siirtonopeuden pitää olla keskimäärin 750 kilobittiä. Ja minkä tahansa neljän tunnin jakson aikana vähintään 500 kB. Pyritään asettamaan minimitasot vaatimukselle, jolla tiedonsiirtoa pitää pystyä
aina toteuttamaan.

Kuka vastaa käytännössä, että megan yhteys Suomeen tulee?

-Tekninen toteutus on teleyritysten vastuulla. Ne joille tämä velvoite kullakin alueella tulee, vastaavat myös toteutuksesta.

Ainakin osa operaattoreista pitää aikataulua haasteellisena. Onko tämä velvoite mahdollista toteuttaa?

-Varmasti se mahdollista on, mutta totta kai aikataulu ja tavoite on haasteellinen. Tällä hetkellä tavoitetaso
ei vielä toteudu. Varmasti tämä edellyttää verkkojen rakentamista tai parantamista.

Kuinka paljon velvoitteen toteutukseen käytetään langattomia yhteyksiä? Nehän ovat aika epävarmoja.

-Toteutustapa on teleyrityksen valittavissa. Yhteys voidaan toteuttaa langattomasti, kunhan se täyttää vaatimukset.

Verkkoja pitää siis kuitenkin parannella. Sehän maksaa. Maksavatko nykyiset ja tulevat laajakaista-asiakkaat yleispalveluvelvoitteen kulut?

-Sitä on vaikea ennustaa. Laissa on mahdollisuus saada korvausta valtiolta, mikäli velvoitteen toteuttaminen aiheuttaa teleyritykselle kohtuuttoman rasitteen. Jää nähtäväksi, miten se vaikuttaa
palveluiden hinnoitteluun.

Onko arvioita, kuinka paljon nettilasku voi nousta?

-Sitä ei valitettavasti pysty arvioimaan.

Teidän on määrä valvoa, että velvoitteen mukaista yhteyttä myydään kohtuulliseen hintaan. Mikä on kohtuullinen hinta?

-Tämä meidän täytyy jatkossa määritellä. Yleispalveluhinnoittelun valvonta on jälkikäteen tehtävää ja viime kädessä tapauskohtaista arviointia. Mitään yleistä hintakattoa ei ole mahdollista asettaa.

Miksi ei?

-Tämän hetken lainsäädännössä velvoite on nimenomaan kohtuulliseen hinnoitteluun. Se arvioidaan
sitten tapauskohtaisesti. Tämä voi johtaa maantieteellisesti erilaisiin hintoihin.

Miten hintojen kohtuullisuutta valvotaan?

-Se määritellään meillä sisäisesti ja yhteistyössä teleyritysten kanssa, jotta saamme asian sujuvasti hoidettua.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.