Hyppää pääsisältöön

YLE tuo musiikkiohjelmia ladattavaksi netistä

YLE alkaa julkaista musiikkia sisältäviä radio-ohjelmia ladattavaksi podcasteina netistä. Kyseessä on viisi ohjelmaa sisältävä kokeilu, josta on sovittu yhteistyössä tekijänoikeuksia valvovien järjestöjen kuten Gramex ry:n ja Teosto ry:n kanssa. Uusia, musiikkia sisältäviä podcasteja julkaistaan ensi maanantaista 16.11. alkaen osoitteessa yle.fi/radio. Ohjelmia löytyy tuolloin myös iTunesista.

Näin asiasta tänään julkaistussa tiedotteessa:

”Musiikkia sisältävistä podcasteista on maailmalta jonkin verran kokemuksia ja ne ovat hyviä. Verkkopohjaiset musiikkipalvelut kehittyvät vauhdilla ja YLEn tavoite on tulevaisuudessa käyttää kaikkia merkittäviä tapoja jaella suosittuja musiikkiohjelmiaan", ohjelmistoalueen johtaja Ville Vilén kertoo.

Tekijänoikeusjärjestö Gramex haluaa olla palveleva linkki musiikin käyttäjien ja musiikkialan välillä myös uusien käyttötekniikoiden osalta.

”Hankimme edustamiltamme oikeudenhaltijoilta erillisvaltuutuksen, jonka avulla saatoimme lisensoida tämän uraa uurtavan kokeilun. Toivomme, että ajan mittaan tästä muodostuu toimiva tulolähde muusikoille ja tuottajille," Gramexin toimitusjohtaja Hannu Marttila kertoo.

Podcastina tulevat uudet, musiikkia sisältävät radio-ohjelmat ovat:

YLE Radio Suomen Sadan vuoden syke on musiikin suursarja populaarimusiikin historiasta. YLE Radio Suomen Nousevan auringon talo on Jake Nymanin toimittama ohjelma, jossa esillä ovat lähes kaikki musiikkigenret ja tyylilajit. YleX:n netissä ja YLE Puheessa versioituna kuultu Pop-Talk avaa näkymiä musiikkialan kulisseihin, bisnekseen ja ilmiöihin. YleX Teho -podcast esittelee X-ryhmän valitsemia uutuuskappaleita. YLE Radio Vegan Silvermaskinen harppaa rockmusiikin syntyjuurille, jolloin uusia rajoja haettiin.

YLEn puheohjelmia on voinut ladata netistä äänitiedostoina aiemminkin. Perinteisen kanavalähtöisen radionkuuntelun rinnalla kuulijat voivat valita itse kuunteluaikansa ja -paikkansa. Radiosisältöjä voi tilata, ladata ja tallentaa omalle tietokoneelle ja siirtää esimerkiksi mp3-soittimeen tai iPodiin kuunneltavaksi.

Osoitteessa yle.fi/radio voi kuunnella, ladata ja tilata radiosisältöjä kuten juttuja, juttusarjoja sekä yksittäisiä ohjelmia. Sivuilta löytyvät myös ohjeet siihen, millä eri tavoin kuuntelu on mahdollista. Sivuilla on kuunneltavana YLEn radiokanavat, myös YLE Radio Suomen maakuntaradiot. YLEn radiokanavien puhesisällöt, jotka ovat podcasteina löytyvät myös osoitteesta yle.fi/areena.

Kommentit
 • Areenan kenties kasarein tapaus on Mummo

  Mummo-sarja nyt Areenassa.

  Mummo-sarjassa Annan rakas ystävä on mummi. Tämä mummi ei vain leivo pullaa tai kudo sukkaa, vaan hakkeroi pankkiin ja varastaa rahaa, maalaa graffiteja sekä eläytyy koiraksi niin vahvasti, että perhe unohtaa, että mummi on mummi. Mummo-sarja on nyt vuoden verran katsottavissa ja se on kenties eniten 1980-luvun loppua huokuva ohjelma, mitä Areenasta löytyy.

 • Muutoksia Areenan audiosisältöjen RSS-syötteissä

  Audiojaksot näyttäytyvät uusina podcast-sovelluksissa.

  Radion julkaisualustan muutos muuttaa myös Areenan RSS-syötteitä. Radion tallennesisältöjä ollaan parhaillaan siirtämässä uudelle suoratoistoalustalle, jossa Areenan videosisällöt ovat jo jonkin aikaa majailleet. Tällä hetkellä sisällöistä on siirretty vajaa viidennes. Siirron yhteydessä kunkin sisällön yksilöivä sisältö-ID muuttuu.

 • Arki on niin hassua, siksi tehtiin Kätevä emäntä – neljä kautta nyt Areenassa

  Kätevän emännän neljä kautta nyt Areenassa.

  Vaikka Kätevä emäntä oli ensimmäisiä pääasiassa naisten tekemiä sketsisarjoja, ei sen huumori ollut miesvastaista, muistuttaa tuottaja Sirpa Bertling. Päinvastoin, piikin saivat usein tuntea naiset itse. Monesta hahmosta, kuten toimiston Raijasta, tuli niin suosittu, että näyttelijä Minna Kivelä esittää erikoista hahmoa yhä edelleen.