Hyppää pääsisältöön

Käytännöllisiä keksintöjä

Suomalaisten elämää on pyritty vuosikymmenten varrella helpottamaan mm. possupuhaltimen, soranlajittelukoneen ja marjarohmun avulla.

Vuonna 1955 esiteltiin hieno uutuus, joka toimitti kylvön ohessa myös lannoituksen. "Sieraimia ei tarvitse sulkea, sillä lannoite ei haise", selostaja rauhoittaa herkkänenäisempiä katsojia.

Usein hyvän keksinnön idea on lähtenyt omasta arjesta. 1970-luvulla maanviljelijä Jaakko Rikama paranteli traktorin perävaunun paineletkuliitäntää ehkäistäkseen letkun katkeamisen. Keksintöä kehuttiin nerokkaaksi.

Vuonna 1983 televisioidussa keksijäin kokouksessa Aarne Puupponen esittelee soranlajittelijan, jota voidaan käyttää myös kivihiilen, perunan ja marjojen lajittelijana.

Puupposella oli pitkä keksijänura takanaan. Heti sotien jälkeen hän suunnitteli laitteen nimeltä "marjarohmu" pärjätäkseen poiminnassa vaimolleen.

Käytännönläheisiä keksijöitä on riittänyt myöhemminkin. Ensio Salminen kehitti vuonna 1991 possupuhaltimen, jonka tarkoituksena oli estää porsaiden jääminen emän alle likistyksiin. Kyseessä oli jo toisen polven puhallin.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto