Hyppää pääsisältöön

Marjo Heiskanen: Idiootin valinta

Teini-ikäisen Nisse-pojan ja yksinhuoltajaäiti Maisan maailmat ovat kaukana toisistaan. Painolastina taustalla on menneisyyden taakkaa ja syyllisyyttä. Poikkeuksellisesti Marjo Heiskanen kirjoittaa näistä asioista lämpimästi.

Tietolaatikko

Marjo Heiskanen ( s. 1963 )
Idiootin valinta ( romaani, 2009 )

Varhaiskypsä Nisse on paljon yksin netissä, sillä noin 40-vuotias solututkijaäiti elää koko ajan työlleen tai matkustaa. Heiskasen romaanissa ihmiset eivät juurikaan kohtaa oikeassa elämässä vaan virtuaalisesti netissä. Sinne Nisse kirjoittaa hyvinkin yksityisiä paljastuksia omista asioistaan ja äidistään. Tämä panee lukijan pohtimaan paitsi julkisen ja yksityisen myös vapauden ja vastuun rajoja.

Marjo Heiskasen kieli on epäsovinnaista, kokeilevaa ja hauskaa. Vaikka 14-vuotias Nisse ja keski-ikäinen Maisa elävät eri maailmoissa, Heiskanen suorastaan kameleonttimaisesti ja uskottavasti hyppää kerrontatavasta toiseen. Kerrassaan raikas ja onnistunut esikoisromaani.