Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 10.11.2009

YLE Akuutti

Särkyneen sydämen syndrooma

”Mikä on särkyneen sydämen syndrooma ja voiko siitä parantua?”

En tiedä kuinka vakiintunut termi tuo särkyneen sydämen syndrooma on, mutta se tarkoittaa sydänlihaksen yhtäkkistä lamaantumista tai halvaantumista. Se voi tapahtua, jos kokee jotain todella järkyttävää. Kun kuulee vaikkapa omaisen kuolemasta, voivat stressihormonit lamauttaa sydämen niin, että se melkeinpä lakkaa pumppaamasta. Joskus – onneksi harvoin – voi mennä henki.

Kyse ei tällöin ole sydäninfarktista vaan tietyllä tapaa halvaantumisesta. Tavallisesti sydän toipuu kyllä äkkiä.

Nenän voiteluaine

”Nenästäni vuotaa usein pieniä määriä verta. Olen lääkärini ohjeiden mukaisesti käyttänyt öljyä, jolla estetään nenän limakalvojen kuivumista. Tuotteiden tuoteselosteista käy ilmi, että ne ovat lähes silkkaa öljyä, seesamöljyä tai oliiviöljyä. Valmisteiden litrahinnaksi tulee kuitenkin jopa 980 euroa. Onko näissä tuotteissa muuta erikoista kuin hinta? Voinko tuupata nenääni jotain kohtuullisempaa tuotetta, jota saisi vaikka ruokakaupasta?”

Kyllä voi. Taitaisinpa itse kokeilla ensin vaikkapa kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä. Annostus voisi olla vaikka muutama tippa molempiin sieraimiin muutaman kerran päivässä. Jos se ei auta, voi sitten kokeilla noita kalliimpia.

Jalan tunnottomuus

”Minulla oli vuosi sitten paha iskias, esimerkiksi istuminen oli hyvin vaikeaa. Nivustaipeessa oli kipeä kohta, ja se säteili alas vasenta jalkaa, aivan kantapäähän asti. Muutaman kerran jalka meni alta. Iskias oli ja meni, mutta vasempaan jalkaan on jäänyt sen ulkoreunaan tunnoton alue ja puutuneisuutta. Kipua ei ole, ja kävellessä se ei haittaa. Vasemman jalan polvesta on leikattu 25 vuotta sitten kierukka. Jäikö iskiaksesta tämä vaiva, ja pitääkö olla huolestunut?”

Vaikuttaa siltä, että tuo tunnottomuus on jäänyt siitä iskiaksesta. Iskiashermo on todennäköisesti ollut niin puristuksissa. että se on pieneltä osalta vaurioitunut, ja juuri se vaurioitunut kohta on hermottanut tuota jalan ulkosyrjää. Se selittäisi tämän vaivan.

Näin tapahtuu aika usein, eikä tarvitse olla huolissaan. Hyvä ettei ole kipua, sillä se voisi tarkoittaa sitä, että jokin aktiivisesti painaa hermojuurta. Ikävä kyllä vaurioituneet hermot eivät palaudu kuntoon.

Urheilijanuoren käsien tärinä

”Murrosikäisen urheilijapojan (sähly/jääkiekko) todella paha, vuosia jatkunut käsien tärinä. Ei ns. kahvikuppineuroosi eikä johdu alkoholista. Beeta-salpaajat eivät auta.

Voisiko olla kyse vitamiinien/hivenaineiden puutteesta? Onko mailalajien kohdalla tehty tutkimuksia niiden vaikutuksesta käsien hermoihin?”

Vapina voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, lihastoimintaan liittyvään aktiovapinaan ja lepovapinaan, jonka aiheuttaa esimerkiksi Parkinsonin tauti. Kysyjällä lienee kyse aktiovapinasta, se voisi olla korostunutta fysiologista vapinaa. Fysiologinen vapina johtuu lihaksen säätelystä. Ojentajat ja koukistajat ovat jatkuvasti säätelytilassa, ja niiden välisistä jännityksistä tässä lienee kyse.

Tiedossani ei ole tutkimusta, jossa oltaisiin todettu mailapelien sinänsä vaikuttavan vapinaan.

En oikein usko, että kyse on vitamiinien tai hivenaineiden puutteesta.

Ehdottaisin neurologin vastaanotolle hakeutumista, jotta asiaa voisi tutkia tarkemmin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.12.2015