Hyppää pääsisältöön

SILI II -ilmailunäyttely 1938

Liput liehuivat ja koneet kiilsivät, kun arvovieraat tutustuivat Suomen Ilmapuolustusliiton ilmailunäyttelyyn Helsingin Messuhallissa toukokuussa 1938.

Kutsuvieraiden joukossa nähdään kenraali Valve, presidentti Kallio sekä pääministeri Cajander, joka näyttää saaneen autonkuljettajakseen itsensä kilpa-autoilija S. P. J. Keinäsen.

14.-22.5. 1938 järjestetty SILI II -näyttely oli historiallinen sikälikin, että se oli kautta aikain ensimmäinen virallinen kansainvälinen näyttely Suomessa. Laajassa katselmuksessa oli esillä lentokoneteollisuutta 15 maasta.

Ulkomaisten esilleasettajien kiinnostus näyttelyä kohtaan oli niin suuri, että Messuhallin yhteyteen rakennettiin ylimääräisiä tiloja. Näyttelyarkkitehtinä toimi Aarne Ervi.

Aho & Soldanin lyhytfilmissä näemme välähdyksen mm. hollantilaisvalmisteisesta Fokker D.XXI -sotilaskoneesta. Suomen osastolla olivat esillä Viima II, Tuisku ja Fokker C.X.

Kuvamateriaali on todennäköisesti näyttelyn avajaisista 14.5.1938. Lentokoneet olivat arvovieraita lähellä seuraavanakin päivänä, silloin nimittäin juhlittiin lentokentän vihkiäisiä Malmilla.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto