Hyppää pääsisältöön

SILI II -ilmailunäyttely 1938

Liput liehuivat ja koneet kiilsivät, kun arvovieraat tutustuivat Suomen Ilmapuolustusliiton ilmailunäyttelyyn Helsingin Messuhallissa toukokuussa 1938.

Kutsuvieraiden joukossa nähdään kenraali Valve, presidentti Kallio sekä pääministeri Cajander, joka näyttää saaneen autonkuljettajakseen itsensä kilpa-autoilija S. P. J. Keinäsen.

14.-22.5. 1938 järjestetty SILI II -näyttely oli historiallinen sikälikin, että se oli kautta aikain ensimmäinen virallinen kansainvälinen näyttely Suomessa. Laajassa katselmuksessa oli esillä lentokoneteollisuutta 15 maasta.

Ulkomaisten esilleasettajien kiinnostus näyttelyä kohtaan oli niin suuri, että Messuhallin yhteyteen rakennettiin ylimääräisiä tiloja. Näyttelyarkkitehtinä toimi Aarne Ervi.

Aho & Soldanin lyhytfilmissä näemme välähdyksen mm. hollantilaisvalmisteisesta Fokker D.XXI -sotilaskoneesta. Suomen osastolla olivat esillä Viima II, Tuisku ja Fokker C.X.

Kuvamateriaali on todennäköisesti näyttelyn avajaisista 14.5.1938. Lentokoneet olivat arvovieraita lähellä seuraavanakin päivänä, silloin nimittäin juhlittiin lentokentän vihkiäisiä Malmilla.