Hyppää pääsisältöön

SILI II -ilmailunäyttely 1938

Liput liehuivat ja koneet kiilsivät, kun arvovieraat tutustuivat Suomen Ilmapuolustusliiton ilmailunäyttelyyn Helsingin Messuhallissa toukokuussa 1938.

Kutsuvieraiden joukossa nähdään kenraali Valve, presidentti Kallio sekä pääministeri Cajander, joka näyttää saaneen autonkuljettajakseen itsensä kilpa-autoilija S. P. J. Keinäsen.

14.-22.5. 1938 järjestetty SILI II -näyttely oli historiallinen sikälikin, että se oli kautta aikain ensimmäinen virallinen kansainvälinen näyttely Suomessa. Laajassa katselmuksessa oli esillä lentokoneteollisuutta 15 maasta.

Ulkomaisten esilleasettajien kiinnostus näyttelyä kohtaan oli niin suuri, että Messuhallin yhteyteen rakennettiin ylimääräisiä tiloja. Näyttelyarkkitehtinä toimi Aarne Ervi.

Aho & Soldanin lyhytfilmissä näemme välähdyksen mm. hollantilaisvalmisteisesta Fokker D.XXI -sotilaskoneesta. Suomen osastolla olivat esillä Viima II, Tuisku ja Fokker C.X.

Kuvamateriaali on todennäköisesti näyttelyn avajaisista 14.5.1938. Lentokoneet olivat arvovieraita lähellä seuraavanakin päivänä, silloin nimittäin juhlittiin lentokentän vihkiäisiä Malmilla.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto