Hyppää pääsisältöön

Ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen

Rauli Virtanen kyllästyi vuonna 1970 tiedotusopin teoreettisuuteen ja lähti rahtilaivalla Rio de Janeiroon. 40 vuoden aikana on tullut nähdyksi paljon.

Etelä-Amerikkaan opiskelijan veti kiinnostus alueen poliittiseen historiaan ja vallinneeseen kriisitilanteesen. Sittemmin tutuiksi tulivat sotatilat mm. Vietnamissa ja Afganistanissa.

Sotakirjeenvaihtajan sijaan Virtanen nimittää itseään "rauhankirjeenvaihtajaksi". Elämä on ollut rikasta, mutta:

—En yhdy niihin, jotka sanovat, että päivääkään en vaihtaisi pois. Kyllä tässä on tuhrautunut kuukausia lentokentillä ja sen ajan olisin voinut olla perheen kanssa. Mutta balanssi on kuitenkin ihan positiivinen, hän sanoo syksyllä 2009.

Virtasen ammattitaitoa on ollut kyky saada keskusteluyhteys pelättyjenkin sissien, mm. talibanien ja Abu Sayyafin, kanssa. Olennaista on osata oikeat sanat ja eleet.

— Mä aina sanon että "Trust me, I´m a reporter", hän paljastaa.

Maailmassa on laskutavasta riippuen 192-193 itsenäistä valtiota. Virtanen on käynyt niissä jokaisessa. Mihin niistä hän haluaa vielä palata?

— Mä tykkään rauhallisista paikoista. Nuorena viihdyin Copacabanalla ja Ipanemalla, nyt mä rakastan herätä Mongoliassa teltassa, missä ei ole ihmisiä lähimaillakaan. - Toivottavasti niitä maita ei tule lisää ettei joku taas kysy että ootko sä käynyt niissä kaikissa, hän nauraa.

Teksti: Petra Himberg

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto