Hyppää pääsisältöön

Ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen

Rauli Virtanen kyllästyi vuonna 1970 tiedotusopin teoreettisuuteen ja lähti rahtilaivalla Rio de Janeiroon. 40 vuoden aikana on tullut nähdyksi paljon.

Etelä-Amerikkaan opiskelijan veti kiinnostus alueen poliittiseen historiaan ja vallinneeseen kriisitilanteesen. Sittemmin tutuiksi tulivat sotatilat mm. Vietnamissa ja Afganistanissa.

Sotakirjeenvaihtajan sijaan Virtanen nimittää itseään "rauhankirjeenvaihtajaksi". Elämä on ollut rikasta, mutta:

—En yhdy niihin, jotka sanovat, että päivääkään en vaihtaisi pois. Kyllä tässä on tuhrautunut kuukausia lentokentillä ja sen ajan olisin voinut olla perheen kanssa. Mutta balanssi on kuitenkin ihan positiivinen, hän sanoo syksyllä 2009.

Virtasen ammattitaitoa on ollut kyky saada keskusteluyhteys pelättyjenkin sissien, mm. talibanien ja Abu Sayyafin, kanssa. Olennaista on osata oikeat sanat ja eleet.

— Mä aina sanon että "Trust me, I´m a reporter", hän paljastaa.

Maailmassa on laskutavasta riippuen 192-193 itsenäistä valtiota. Virtanen on käynyt niissä jokaisessa. Mihin niistä hän haluaa vielä palata?

— Mä tykkään rauhallisista paikoista. Nuorena viihdyin Copacabanalla ja Ipanemalla, nyt mä rakastan herätä Mongoliassa teltassa, missä ei ole ihmisiä lähimaillakaan. - Toivottavasti niitä maita ei tule lisää ettei joku taas kysy että ootko sä käynyt niissä kaikissa, hän nauraa.

Teksti: Petra Himberg