Hyppää pääsisältöön

Ulkomaankirjeenvaihtaja Rauli Virtanen

Rauli Virtanen kyllästyi vuonna 1970 tiedotusopin teoreettisuuteen ja lähti rahtilaivalla Rio de Janeiroon. 40 vuoden aikana on tullut nähdyksi paljon.

Etelä-Amerikkaan opiskelijan veti kiinnostus alueen poliittiseen historiaan ja vallinneeseen kriisitilanteesen. Sittemmin tutuiksi tulivat sotatilat mm. Vietnamissa ja Afganistanissa.

Sotakirjeenvaihtajan sijaan Virtanen nimittää itseään "rauhankirjeenvaihtajaksi". Elämä on ollut rikasta, mutta:

—En yhdy niihin, jotka sanovat, että päivääkään en vaihtaisi pois. Kyllä tässä on tuhrautunut kuukausia lentokentillä ja sen ajan olisin voinut olla perheen kanssa. Mutta balanssi on kuitenkin ihan positiivinen, hän sanoo syksyllä 2009.

Virtasen ammattitaitoa on ollut kyky saada keskusteluyhteys pelättyjenkin sissien, mm. talibanien ja Abu Sayyafin, kanssa. Olennaista on osata oikeat sanat ja eleet.

— Mä aina sanon että "Trust me, I´m a reporter", hän paljastaa.

Maailmassa on laskutavasta riippuen 192-193 itsenäistä valtiota. Virtanen on käynyt niissä jokaisessa. Mihin niistä hän haluaa vielä palata?

— Mä tykkään rauhallisista paikoista. Nuorena viihdyin Copacabanalla ja Ipanemalla, nyt mä rakastan herätä Mongoliassa teltassa, missä ei ole ihmisiä lähimaillakaan. - Toivottavasti niitä maita ei tule lisää ettei joku taas kysy että ootko sä käynyt niissä kaikissa, hän nauraa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto