Hyppää pääsisältöön

Vanha Venäjä

aaro söderlund
Aaro Söderlund aaro söderlund Kuva: Yle/Johanna Ventus

Aaro Söderlundin kahdeksanosaisessa Vanhaa Venäjää käsittelevässä ohjelmasarjassa perehdytään Venäjän monivaiheiseen historiaan, jossa myös suomalais-ugrilaisilla on ollut oma keskeinen roolinsa.

Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa käsitellään Venäjän asutushistorian varhaisimpia vaiheita jääkaudelta aina Nevajoen syntyyn. Ohjelmassa tarkastellaan mm. Peurasaaren ainutlaatuista mesoliittista kalmistoa ja tutustutaan kampakeraamiseen kulttuuriin.

Sarjan toisessa jaksossa perehdytään pronssikauteen ja sivutaan samalla Suomen historiaa. Suomen sisäosat kuuluivat itäiseen kulttuuripiiriin, ja vain merenranta-alueet olivat skandinaavisen läntisen pronssikulttuurin vaikutukselle alttiina. Mistä ja miten pronssiin tarvittava tina tuotiin?

Kolmannessa audiossa tutustutaan rautakauden Venäjällä vaikuttaneisiin gootteihin ja pohditaan heidän vaikutustaan Suomessa. Asuiko esimerkiksi Turussa goottilainen siirtokunta? Mitä tapahtui, kun Etelä-Venäjän gootit hyökkäsivät Rooman keisarikuntaa vastaan?

Slaaveja tavataan ensi kerran Pohjois-Venäjällä 600-luvun lopulla. Neljännessä jaksossa käsitelläänkin slaavien alkuperää ja pohditaan, mikä ajoi heidät Pohjoiseen.

Viides osa tarkastelee Venäjän valtion varhaisvaiheisiin liittyviä keskeisiä paikkoja Suomen tuntumassa. Näitä ovat mm. Rurikin Vanha Laatokka ja Novgorodista laskeva Olhavajoen koski.

Kuudennessa audiossa käsitellään Novgorodin ruhtinaskuntaa. Ohjelmassa perehdytään Novgorodin (uusikaupunki) ja Rurikovo Gorodichen (vanhakaupunki) väliseen dynaamiseen suhteeseen, kaupungin sankareihin Kiovan Rusiin ja Jaroslav I Viisaseen sekä heidän merkittävimpiin rakennusluomuksiinsa.

Seitsämännessä osassa perehdytään Novgorodin tasavallan syntyyn, jonka hallintorakenteella oli piirteitä niin tasavallasta, harvainvallasta, pappisvallasta kuin yksinvallastakin. Novgorod olikin eräs keskiaikaisen Euroopan suurialaisimpia valtioita, ja sen verotus- ja kulttuurivaikutus tuntui myös Suomessa.

Sarjan viimeisessä jaksossa kuullaan, kuinka mongolit valloittivat Venäjän vuosina 1237-1240, Novgorodia lukuunottamatta. Miten 240 vuotta kestänyt mongolivalta vaikutti Venäjän kehitykseen ja Moskovan nousuun? Kuinka Novgorod tuhoutui Iivana Julman joukkojen kynsissä vuonna 1570?

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto