Hyppää pääsisältöön

Vaivaisukot keräävät rahaa kirkkojen kulmilla

Kömpelösti veistetyt vaivaisukot ovat osa kirkkoperinnettä. Suomen kirkkojen ja kellotapulien edustoilla vartioi yli sata vaivaisukkoa ja yksi vaivaisakka, joka toimittaa virkaansa Soinin kirkon edustalla.

Eniten vaivaisukkoja on Pohjanmaalla. Suurin osa vaivaisukoista on veistetty 1800-luvulla talonpoikaisella veistotaidolla.

Suomen vanhin vaivaisukko on tiettävästi Hauhon ukko, joka on peräisin1600-luvun lopulta.

Vaivaisukkojen edeltäjiä olivat katolisen kirkon uhritukit, joiden avulla kirkko keräsi varoja köyhien auttamiseen.

Vaivaisukot esittävät usein kerjuulla olevaa sotainvalidia. Monet niistä kantavat Suomen sodan aikaista univormua, koska valtaosa veistoksista on peräisin 1800-luvulta ja sota oli vielä tuoreessa muistissa.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto