Hyppää pääsisältöön

Vyöhyketerapiasta apua koliikkiin

Vauvan koliikkia hoidetaan vyöhyketerapialla. Kuvan käyttöoikeus: Seppo Sarkkinen.

Koliikkivauvan itku on tuskaista ja terävää kipuitkua. Pahimmillaan koliikki voi rikkoa perhesovun, sillä kovan huudon jatkuessa viikosta toiseen voi olla vaikea pysyä järjissään.

- Suolistolihakset kramppaavat, kun vatsaan koskee. Lapsi menee kaarelle kiristetyn jousen tavoin.

Kun vauva itkee märkää vaippaa, nälkää tai seurustelun kaipuuta, on itku on ihan toisenlaista kuin koliikkivauvan huuto, kuvailee vyöhyketerapeutti Aija Alhonen, joka on hoitanut koliikkivauvoja yli 20 vuotta Huittisissa.

 - Vertaan koliikkikivun kovuusastetta aikuisen sappikohtaukseen, sanoo Aija Alhonen. Kuka kestää odottaa, että koliikki loppuu joskus kuukausien kuluttua?

- Sehän on sietämätöntä kaikille, mutta ennen kaikkea vauvalle. Perheen pitäisi saada kodinhoitotukea tai läheisiltään apua, että jaksavat, ehdottaa Aija Alhonen.

Syyskuun 2007 Vauva-lehden kyselyn mukaan 16% vastaajista oli sitä mieltä, että vyöhyketerapia ja hieronta helpottavat koliikkia, (katso tulos alin kuva kuvagalleriassa).

Vyöhyketerapia auttaa siis joissakin tapauksissa, mutta aina sekään ei tepsi. Ajan myötä koliikki loppuu yleensä siinä 3-4 kuukauden ikäisenä. 


Milloin hoito auttaa?

- Vauvan koliikki alkaa viimeistään kun vauva on kolmen viikon ikäinen, mutta ”vaikeita tapauksia” on tullut minulle suoraan synnytyslaitokselta 2-4 päivän ikäisinä, sanoo Aija Alhonen.

- Todennäköisesti koliikkia aiheuttaa ruuansulatuskanavan kypsymättömyys, mutta taustalla voi olla myös syöttöongelmia ja esimerkiksi allergiaa.

- Kokemukseni mukaan sektiovauvoilla on yleensä enemmän koliikkia kuin alateitse syntyneillä. Oikein pahaa koliikkia hoidan 3-5 kertaa. Jos viidennen kerran hoidosta ei ole ollut hyötyä, neuvon kääntymään lastenlääkärin puoleen. Kyse voi olla esimerkiksi tyrästä tai kehittymättömästä suoliston peristaltiikasta, ja silloin eivät pehmeät hoidot auta.

- Yhden käsittelyn tapauksia minulla on käynyt todella paljon. Valitettavasti en aina tiedä onko hoito auttanut. Onnelliset äidit nykivät minua ruokakaupassa hihasta ja kiittelevät jälkeenpäin, että se yksi ainoa kerta auttoi, sanoo Aija Alhonen.

Ennen vyöhyketerapian aloittamista vauvaa lämmitetään kahden lämpöisen kauratyynyn välissä. Aija Alhonen lämmittää käsiään kintaissa ja hieroo sitten käsiinsä öljyä ja yhden tipan laventelia.


Pikkuruista jalkapohjaa käsitellään

Aija Alhonen osaa käsitellä miniatyyrin kokoisia jalkapohjia ja hieroa niitä painamalla hellästi vyöhyketerapian pisteitä: mahalaukkua, suolistoaluetta, hypotalamuksen aluetta, solar plexusta, aivojen aluetta. Kaikki elimet käsitellään vyöhyketerapeuttisesti huolellisesti ja tarkasti.

- Signaali menee selkäydintä pitkin aivoihin ja käy kuittautumassa ja antaa elimelle käskyn vapauttaa kiputiloja, kuvailee Aija Alhonen vyöhyketerapian tapahtumaa.

- En hiero itse palleaa, vaan pallean pistettä jalkapohjassa ja signaalijärjestelmä huolehtii, että muutosta tapahtuu.

Koliikkivauvan jalkapohja tuntuu ryynimäiseltä, kun suolisto on täynnä ilmaa.


Älä kokeile vyöhyketerapiaa ominpäin

- Usein koliikkivauvoilla on kireä pallealihas. Myös niskanikaman alue (C7) on saattanut kärsiä, jos vauva on vedetty väkisin maailmaan.

- Vyöhyketerapiaa ei saa harjoittaa omin päin kotona, muistuttaa Aija Alhonen. Hän näyttää äideille miten pienokaisen vatsaa kannattaa sivellä ja jalkoja vuorotahtisesti pumpata, jotta suoliin tulee liikettä.

Jalkoja ei saa pumpata yhtä aikaa, sillä sisäelimet ja keuhkot menevät tällöin kasaan. Vatsan sively ja pumppausliikkeet eivät ole vyöhyketerapiaa ollenkaan, vaan auttavat lähinnä ilman poistumisessa.


Huittisissa ja Vammalassa tunnetaan vyöhyketerapia

- Imetysmyönteisestä Vammalan sairaalasta ja Huittisten neuvolasta osataan jo neuvoa minulle hoitoon, kun epäillään koliikkia, iloitsee Aija Alhonen.

- Se on iso asia, että neuvola myöntää vyöhyketerapialla olevan merkitystä. Joka sairaalassa ei vyöhyketerapiaa ehdoteta eikä neuvolajärjestelmän suunnittelijoille pääse kertomaan asiasta, sanoo Aija Alhonen.

Koliikin hoito siirtyy sairaalasta yleensä avohoidon puolelle terveyskeskuksiin. Vammalan ja Loimaan sairaaloiden lastenhoitajat ovat perehtyneet vauvahierontaan ja tarjonneet sitä maksuttomana palveluna asiakkailleen.

- Vanhemmat kertovat hieronnasta myös toisilleen ja lukevat vyöhyketerapiasta netistä. Vyöhyketerapia ei ole tuskaa lapselle. Jalkapohjiin rajoittuva painallukset ovat höyhenen kevyttä, vaikka ensimmäinen kerta voi olla koliikkivauvalle hermostuttava.


Ummetusvauva tarvitsee vettä ja tekee kainalokakat

- Tyypillinen tämän päivän ongelma on ummetusvauva. Valitettavasti synnytyssairaalassa ei kiinnitetä huomiota siihen, että vauvat kakkaavat vain kerran viikossa. Vauvan on erittäin hankala olla, kun suolisto on täynnä, sanoo Aija Alhonen.

- Ummetusvauva kakkaa yleensä jo hoitopöydällä tai viimeistään heti kotona, kun 30 minuutin hieronta on tehty. Tunnen ihan kädessäni, kun massa lähtee liikkeelle.

- Ihmettelen, että tämän päivän vauvoilta kielletään veden juottaminen. Tässä toimin päinvastoin. Opetan vanhemmille veden juonnin tärkeyden alusta alkaen, sanoo Aija Alhonen. 


Veden juominen on tärkeää

- Tapaan aina välillä ala-asteikäisiä, joilla on paljon vaikeuksia aineenvaihdunnan kanssa, kun eivät ole oppineet juomaan vettä. Koululaiset haluavat makeaa limsaa, kun vesi muka maistuu pahalta, kummastelee Aija Alhonen.

- Kesäkuumalla tuli hoitooni yksi vauva, jonka vatsa oli pehmeä kuin pumpuli eikä hänellä ollut minkäänlaista kuplimista, mutta huuto oli kova. Kesti jonkin aikaa, kunnes tajusin, että vauvalla on vain kova jano! Huuto loppui, kun jano talttui.    


Vauvojen tipat ja muut rohdot

Neuvoloiden ehdottamaa Cuplatonia Aija Alhonen ei suosittele käytettävän ollenkaan. Hän ei kannata synteettisiä aineita. Cuplatonin sanotaan pienentävän suolistossa liikkuvia ilmakuplia, mutta kokemukset ovat ristiriitaisia.

- Homeopaattista kamomillaa tai Nux Vomicaa (ketunkakku) voi antaa vauvan ummetukseen ja kouristeluun. Kamomilla auttaa ennen kaikkea rauhoittumiseen. Pienet homeopaattiset helmet sulatetaan vesitilkkaan ja hörpytetään vauvalle.

- Mammateetä on käytetty jo kauan. Sitä voi antaa lusikallisen verran ennen syöttöä, jotta vauvan vatsa rauhoittuu. Se auttaa myös maidontuotannon käynnistämisessä.

- Jos vauva tarvitsee lisämaitoa, on lisämaidon ohella hyvä antaa vauvoille kehitettyä maitohappobakteeria (probiootti-baby), jonka on todettu suojaavan suolistoa.


Mitä äiti voi tehdä ennakkoon?

- Sanomattakin selvää, että mikä aiheuttaa itselle ilmavaivoja, aiheuttaa vauvalle samaa. Odottavan äidin kuuluu syödä monipuolisesti ja terveellisesti ja välttää raskaita, maustettuja ja rasvaisia ruokia. Vaikeasti sulavat kuten herneet, pavut ja sipulit ja vahvat mausteet on syytä unohtaa, kun imettää, luettelee Aija Alhonen.

- Maitotaloustuotteet aiheuttavat yllättävän monelle ilmavaivoja. Suosittelenkin maidotonta ruokavaliota ja ottamaan kalsiumin tabletteina.

- Oma elimistö kannattaa olla hyvässä kunnossa jo silloin, kun raskaus alkaa. Toisin sanoen äidin kannattaa käyttää maitohappobakteereita ja probiootteja, sillä silloin on lapsenkin suolisto paremmassa kunnossa. Alkoholia, tupakka ja muita päihteitä on luonnollisesti syytä välttää, muistuttaa Aija Alhonen.

- Kun ongelmavauvaa tuodaan hoitoon ja äiti haisee tupakalle, kannustan äitiä lopettamaan polttamisen ainakin imetyksen ajaksi. Tupakka ei vaikuta koliikkiin, mutta nikotiini vaikuttaa äidinmaidon makuun ja koostumukseen.

- Lisäksi ehdotan, että tuleva äiti käyttää kylmäpuristettua öljyä ja esimerkiksi lisäravinteina omega-3-rasvahappoja.

- En tiedä miten paljon valmisruuat ja lisäaineet vaikuttavat vauvan vatsavaivoihin, mutta kannatan neutraalia perusruokaa, joka on itse valmistettua. Silloin voi olla varma, että ruoka on puhdasta ja ravitsevaa.

- Odotus- ja imetysaika on maksimissaan 2 vuotta. Jokainen äiti voi elää tuon ajan epäitsekkäästi ajattelemalla, että tarjoaa toiselle reilut 80 vuotta hyvää elinikää, kun suolistosta on huolehdittu alusta alkaen.

- Vaikka työpäiväni olisi jo miten pitkä tahansa, otan vauvat aina vastaan, jopa sunnuntaina, lupaa Aija Alhonen.

Koliikkia helpottavat toimenpiteet Vauva-lehden (09/2007) mukaan. Kuvan lupa Vauva-lehdeltä vain tämän jutun yhteydessä.
Koliikkia helpottavat toimenpiteet Vauva-lehden (09/2007) mukaan. Koliikkia helpottavat toimenpiteet Vauva-lehden (09/2007) mukaan. Kuvan lupa Vauva-lehdeltä vain tämän jutun yhteydessä. Kuva: Vauvalehti / Kuvan lupa Vauva-lehdeltä vain tämän jutun yhteydessä migroitu kuva
 • Alzheimerin tauti nostaa esiin sekä herkkiä tunteita että raivokohtauksia

  Alzheimerin tautia sairastavien omaisten kokemuksia

  Etenevästä muistisairaudesta kärsivien määrä kasvaa, kun väestö ikääntyy. Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairasta ihmistä, joista puolet vähintään keskivaikeassa vaiheessa sairauttaan. Vuosittain lähes 15 000 ihmistä sairastuu muistin sairauksiin. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti.

 • Aamusydämellä: Borrelioositartunta

  Borrelioosiin sairastuneet kertovat kokemuksiaan

  TV1 sunnuntaina 17.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Punkkien levittämä borrelioosi eli Lymen tauti vaanii kesäisessä luonnossa. Sari Kiiski sai tartunnan 14 vuotta sitten ja Niklas Hallmanilla todettiin neuroborrelioosi runsas puoli vuotta sitten.

 • Aamusydämellä: Nuoren syöpä

  Anna-Elina ja Aapeli ovat selvinneet syövästä

  TV1 sunnuntaina 3.4.2016 klo 9.05 - 9.45 Miltä tuntuu sairastua syöpään, kun on nuori ja elämä on juuri alkamassa suunnitelmineen ja unelmineen. Anna-Elina Rahikainen ja Aapeli Myllynen kertovat miten syöpä heidät pysäytti ja millaista tukea he olisivat sairastaessaan kaivanneet.

 • Aamusydämellä: Elinsiirto pelasti elämän

  Sydämensiirron ja maksansiirron kokeneet kertovat tarinansa

  TV1 sunnuntaina 27.3.2016 klo 9.05 - 9.45 Elinsiirto pelastaa vuosittain lähes neljänsadan suomalaisen hengen. Sari Männikölle on tehty sydämensiirto ja Timo Akkalalle maksansiirto.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

Uusimmat sisällöt - Terveys

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Pääkipua ja selkäsärkyä – Suomalaisten yleisimmät kivut ovat tuttuja kipututkijalle

  Suomalaisten yleisimmät kivut.

  Selkää, hartioita ja niskaa särkee, päätä juilii. Akuutin kipukyselyn perusteella suomalaisten yleisimmät kivut löytyvät niska-hartiaseudulta, selästä ja päästä. Lääkäri, kipututkija Helena Mirandalle tulos ei ole yllätys. Ihmisten kipukokemuksia tutkija ei sen sijaan lähtisi vertailemaan. Kiputuntemukset ja kipuun suhtautuminen on hyvin yksilöllistä.

 • Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

  Toimittaja Tero Kyllönen kirjoittaa kivusta.

  Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa. Akuutin toimittaja Tero Kyllönen pohtii, miten kipu koskettaa meitä kaikkia.

 • Unihäiriöihin tepsii lempeys ja rauhallisuus

  Aamuyön heräämiset. Lue psykologin ohjeet.

  Ahdistavatko aamuyön heräämiset? 20 prosenttia suomalaisista kärsii pitkäaikaisista uniongelmista. Psykologi Mikael Saarinen suosittelee pitkäaikaiseen unettomuuteen mieluummin unikoulua tai terapiaa kuin lääkkeitä. Parhaiten tepsivät kognitiiviset menetelmät eli terapia, joka tarkastelee uneen vaikuttavia tunne-, ajattelu- ja käytöstapoja sekä tarvittaessa muokkaa niitä.

 • Kenen syöpä on kaunein?

  KulttuuriCocktailin toimittajan kertomus syövästään

  Sain tietää viime talvena, että minulla on munuaissyöpä. Kymmenen senttimetrin kokoiseksi kasvanut syöpäkasvain oli vallannut vasemman munuaiseni, ja se piti leikata pois. Aloin nähdä kuukausia kestävän sairastamisen aikana syöpäsanaston, syövän ja median suhteen sekä Alien-elokuvat tavalla, jota en voinut aiemmin kuvitella.