Hyppää pääsisältöön

Elinkautisvanki Eikka Lehtosaari ei halua takaisin vapauteen

Rogues Gallery -nimisen rikollisryhmän varapresidentti Eikka Lehtosaari tuomittiin vuonna 2000 kolmoismurhasta elinkautiseen vankeuteen. Silminnäkijän toimittaja on tavannut hänet vankeusaikana kahdesti. "Jos nyt sukeltaisin siviiliin, se olisi katastrofi", Lehtosaari totesi vuonna 2014.

Toimittaja Juha Granath tapasi nk. pizzeriamurhista 20 vuoden tuomion saaneen Lehtosaaren vuosina 2008 ja 2014.

Ensimmäisellä tapaamisella Lehtosaari istui Riihimäen vankilassa. Hänet oli sijoitettu varmuusosastolle ja väitteiden mukaan hän oli Suomen vaarallisin vanki.

Lehtosaari vaati ihmisarvonsa kunnioittamista, vaikka onkin syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Hänen mukaansa häntä kohdeltiin vankilassa väkivaltaisesti ja alistavasti, eikä hän muutenkaan pitänyt vankilan oloista. Lehtosaari olikin tehnyt useita kanteluita ja rikosilmoituksia.

Vuonna 2014 Granath matkusti Lehtosaaren kanssa hänen ensimmäiselle yön yli kestävälle lomalleen Helsinkiin.

"Stadissa aion ensimmäiseksi tavata 150 kiloa rikollista lihaa. Istun varmasti viisi, kymmenen vuotta pidempään, kun pidän yhteyttä näihin ihmisiin. Mutta ne ovat minun kavereitani, en minä heille selkääni käännä."

Eikka Lehtosaari ei ollut hakenut ehdonalaiseen tai armahdusta.

"Jos nyt suoraan sukeltaisin siviiliin, se olisi katastrofi. Kun katson vapautuvia kundeja, ne eivät pysty parisuhteeseen, eivät töihin. Ne eivät pysty yhtään mihinkään. Kuntoutusta pitäisi lisätä ja paljon. Nyt se on paljolti kirkon ja vapaaehtoistyön varassa."

Ohjelmat nostavat esiin kysymyksen siitä, miten elinkautisvankien oikeudet toteutuvat vankiloissa ja onko heillä tuomionsa jälkeen todellisia valmiuksia pärjätä siviilissä.

Teksti: Taina Jäppinen ja Petra Himberg

Kommentit