Hyppää pääsisältöön

Elinkautisvanki Eikka Lehtosaari ei halua takaisin vapauteen

Rogues Gallery -nimisen rikollisryhmän varapresidentti Eikka Lehtosaari tuomittiin vuonna 2000 kolmoismurhasta elinkautiseen vankeuteen. Silminnäkijän toimittaja on tavannut hänet vankeusaikana kahdesti. "Jos nyt sukeltaisin siviiliin, se olisi katastrofi", Lehtosaari totesi vuonna 2014.

Toimittaja Juha Granath tapasi nk. pizzeriamurhista 20 vuoden tuomion saaneen Lehtosaaren vuosina 2008 ja 2014.

Ensimmäisellä tapaamisella Lehtosaari istui Riihimäen vankilassa. Hänet oli sijoitettu varmuusosastolle ja väitteiden mukaan hän oli Suomen vaarallisin vanki.

Lehtosaari vaati ihmisarvonsa kunnioittamista, vaikka onkin syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Hänen mukaansa häntä kohdeltiin vankilassa väkivaltaisesti ja alistavasti, eikä hän muutenkaan pitänyt vankilan oloista. Lehtosaari olikin tehnyt useita kanteluita ja rikosilmoituksia.

Vuonna 2014 Granath matkusti Lehtosaaren kanssa hänen ensimmäiselle yön yli kestävälle lomalleen Helsinkiin.

"Stadissa aion ensimmäiseksi tavata 150 kiloa rikollista lihaa. Istun varmasti viisi, kymmenen vuotta pidempään, kun pidän yhteyttä näihin ihmisiin. Mutta ne ovat minun kavereitani, en minä heille selkääni käännä."

Eikka Lehtosaari ei ollut hakenut ehdonalaiseen tai armahdusta.

"Jos nyt suoraan sukeltaisin siviiliin, se olisi katastrofi. Kun katson vapautuvia kundeja, ne eivät pysty parisuhteeseen, eivät töihin. Ne eivät pysty yhtään mihinkään. Kuntoutusta pitäisi lisätä ja paljon. Nyt se on paljolti kirkon ja vapaaehtoistyön varassa."

Ohjelmat nostavat esiin kysymyksen siitä, miten elinkautisvankien oikeudet toteutuvat vankiloissa ja onko heillä tuomionsa jälkeen todellisia valmiuksia pärjätä siviilissä.

Teksti: Taina Jäppinen ja Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto