Hyppää pääsisältöön

Matematiikka jokapäiväisessä elämässä

Helmitaulu. Kuva: Arja Lento/Yle.

Usein ajatellaan että matematiikka on tylsää, hankalaa, teoreettista ja tarpeetonta eikä se juuri kosketa arkielämäämme. Monelle onkin ehkä yllätys että eräs tärkeä matematiikan ala, geometria, syntyi tarpeesta ratkaista arkipäivän ongelmia.

Geometrian katsotaan saaneen alkunsa Egyptissä. Egyptiläisten oli tehtävä maanmittauksia tiuhaan, koska Niilin tulvat hävittivät tilusten rajoja tämän tästä. Geometria sana on lähtöisin kreikan kielestä, jossa se tarkoittaa juuri maanmittausta. Matematiikka on niin käytännönläheistä, että harva asia nyky-yhteiskunnassa toimisi.

Mitä on matematiikka?

Matematiikka on luovaa ajattelua tiettyjen sääntöjen puitteissa. Matematiikan olemusta pohtii professori Aatos Lahtinen.

Riskianalyysi

Esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöiden sijoitusten riskejä voidaan arvioida matemaattisten mallien avulla. Haastateltavana dosentti Teemu Pennanen Teknillisestä korkeakoulusta.

Miten talouden taantumaa ennustetaan?

Aikasarjoilla voidaan ennustaa talouden syklejä. Haastateltavana valtiotieteen lisensiaatti Henri Nyberg.

Perustuu ohjelmiin: Matematiikka jokapäiväisessä elämässä ja Matematiikan aika (Toim. Maija Typpi).

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.