Hyppää pääsisältöön

Kesäkisojen oudot lajit

Suomen kesätapahtumat ovat tulvillaan mitä mielikuvituksellisimpia kilpailuja. Outoja lajeja on keksitty huvin vuoksi tai turismin vetonauloiksi. Osa on kestänyt aikaa, toiset ovat jääneet päiväperhoiksi.

Ruovedellä Visuveden taajamassa on useita pusuaiheisia paikannimiä. Onkin siis sopivaa, että siellä on järjestetty 1990-luvulta lähtien suutelun SM-kisoja. Vuonna 1998 lajeina olivat imuteho, kannattelu ja esterata.

Lannanluonnin Suomen mestaruudesta kisattiin vuonna 1992 Sonkajärvellä, jossa mestaruuden vei Niilo Ruotsalainen. Kisaperinne elvytettiin uudelleen Haapavedellä vuonna 2009.

Eukonkanto on kuulunut Sonkajärven pitäjänmarkkinoiden ohjelmaan jo vuodesta 1990. Vuonna 1992 kilpailuista tuli suomenmestaruustasoiset ja ensimmäiset eukonkannon MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1997.

Orimattilassa pidettiin vuonna 1983 sikojen SM-taitokilpailu, jossa nelijalkaiset ystävämme kisasivat tehtäväradalla.

Hyrynsalmen Vuorisuolla pelattiin suopotkupallon Suomen mestaruudesta ensimmäistä kertaa vuonna 1998. Kaksi vuotta myöhemmin olí vuorossa jo lajin MM-turnaus.

Vuonna 2000 maailmanmestaruuden vei SSS-APallo. Naisten sarjan voitti MammaFutaajat.

Löylynheiton ensimmäiset MM-kisat pidettiin Heinolassa vuonna 1999. Miesten puolella valtikka on pysynyt tiukasti suomalaisten käsissä.

Naisten saunamestaruuksia on mennyt myös Valko-Venäjälle ja Venäjälle. Vuonna 2001 MM-kultaa ottivat Leo Pusa ja Annikki Peltonen.

Teksti: Jukka Lindfors & Sonja Fogelholm