Hyppää pääsisältöön

Miitta Sorvali Nybergin vieraana

Tykkään tehdä selkäytimelläni ja yllättää itseni, sanoo pitkän linjan komedienne Miitta Sorvali. Hervoton Miitta-täti-improvisaatio on yllättänyt myös tv-katsojat.

Tietolaatikko

Vuonna 1956 Kiteellä syntynyt Sorvali (o.s. Nortia) on 1980-alusta alkaen tullut tunnetuksi lukuisista rooleistaan niin elokuvissa kuin tv:ssäkin.

Ohjelmaa suunniteltiin aivan uudelta pohjalta.

— Halusin tähän jotain ihan herkkää ja jotain tosi mautonta. Eli nyt täytyis sietää sellasta ohjelmaa jossa on hauskaa, yllättävää, ärsyttävää ja herkkääkin, Sorvali sanoo.

Koska kaikki on improvisoitua, ei Sorvali alias Miitta-täti Ala-Piip Peenish Gullgiseen tavannut vieraitaan ennalta. "Se oli kamalan jännittävää."

Piip siksi, että alkuperäinen nimi Ala-Kapee onnistui jo suututtamaan suvun jäsenet.

Tulevissa jaksoissa Sorvali esittää mm. vammaista. Voiko mille tahansa nauraa?

— En oikein keksi, mille ei voisi nauraa. Se riippuu tyylilajista ja tilanteesta. Luulen, että vammaisetkin ajattelevat, että on tekopyhää, jossei sitäkin aluetta voida käyttää, Sorvali miettii.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto