Hyppää pääsisältöön

Miitta-täti: Vammaisuus

Miten sujuisi vammaiselta uutistoimittajan työ? CP-vammainen Mervi Korhonen (Miitta Sorvali) otti asiasta selvän ja vietti päivän YLEn Lounais-Suomen uutisissa Turussa.

Toimittajakokelas lähetetään Aurajoen varteen haastattelemaan Pertti Paasiota vaalirahakohun tiimoilta.

Kysymykset puuroutuvat, kamerassa on pitelemistä ja mikrofoni tökkää haastateltavaa kasvoihin.

Päivän päätteeksi Mervin olisi juonnettava päivän uutislähetys. Uutistenlukijan työssä vaadittava vakuuttavuus hermostuttaa Merviä silminnähden.

Vammainen työharjoittelija päätettiin laittaa tutustumaan juuri sellaisiin ammatteihin, joissa pitää hallita itsensä.

Vammaisuutta on aiemmin käsitelty suomalaisessa viihteessä varovaisesti. Sorvalin rempseä lähestysmistapa saa kuitenkin vammaisjärjestöiltä myönteistä palautetta.

Esimerkiksi Kynnys ry:n Turun aluesihteerin Olli Nordbergin mukaan vammmainen voi olla mainiosti viihteessä mukana, jos ohjelma on tehty hyvällä maulla.

— Pilkanteko on toinen juttu, se ilahduttaa vain pilkkaajaa, lisää Nordberg.

Vammaiset suhtautuvat vammaishuumoriin aika leveällä skaalalla.

— Hiljattain vammautunut ei välttämättä siedä huumoria, vanha konkari kestää paljon enemmän, Luonais-Suomen uutisten haastattelema Nordberg sanoo.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto