Hyppää pääsisältöön

Kaljakellunta Keravanjoella

Vuosittaisessa Kaljakellunta-tapahtumassa juodaan olutta pitkin Vantaanjokea tai Keravanjokea kelluvissa kumiveneissä.

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1997 ja on kasvanut yli 1000 ihmisen laajuiseksi.

Poliisi on pitänyt kaljakelluntaa vaarallisena, koska se yhdistää alkoholin juomisen ja melomisen. Tapahtuman nettisivu suljettiin vuonna 2008 poliisin kehotuksesta.

Vuonna 2009 alkoi Vantaan käräjäoikeudessa oikeudenkäynti, jossa kahta henkilöä syytettiin Kaljakelluntaan liittyvästä kokoontumisrikkomuksesta.

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat tapahtuman järjestäjiä, koska siitä päätettiin heidän ylläpitämällään nettisivulla. Kaljakellunnasta olisi tullut tehdä ilmoitus poliisille.

Puolustuksen mukaan tapahtumaa ei varsinaisesti järjestänyt kukaan, vaan ihmiset löysivät paikalle kuulopuheiden ja nettikeskustelujen kautta.

Vantaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Oikeuden mielestä miehet olivat julkaisseet Kaljakellunnan ajankohdan nettisivuilla, mutta se oli määräytynyt nettikeskustelussa.

Käräjäoikeuden mukaan ei voitu osoittaa, että miehet olisivat millään muulla tavoin varsinaisesti valmistelleet tapahtumaa.

Teksti YLE Uutiset & Jukka Lindfors/Elävä arkisto

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto