Hyppää pääsisältöön

Kaljakellunta villitsi kansaa Vantaalla

Vuosittaisessa Kaljakellunta-tapahtumassa juodaan olutta pitkin Vantaanjokea tai Keravanjokea kelluvissa kumiveneissä. Vuonna 2008 Vantaan Keravanjoelle kerääntyi toista tuhatta kaljakellujaa poliisin kehoituksista huolimatta.

Ensimmäinen Kaljakellunta järjestettiin alle kymmenen ihmisen voimin vuonna 1997. Seuraavana vuonna osallistujia oli parisenkymmentä. Alkuvuosista osallistujamäärä on kasvanut roimasti. Vuonna 2008 kaljakellujia oli yli 1000 ja vuonna 2015 peräti yli 4 000.

Tapahtuman idea on pysynyt alusta asti samana. Osallistujat lilluvat pitkin Vantaan- tai Keravanjokea ja lipittävät kaljaa.

Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää. Reitti ja ajankohta vaihtelevat vuosittain. Ihmiset kerääntyvät yhteen spontaanisti. Tietoa jaetaan Puskaradiossa ja somessa.

Poliisi on pitänyt kaljakelluntaa alusta asti vaarallisena, koska se yhdistää alkoholin juomisen ja melomisen. Vuonna 2008 tapahtuman nettisivu suljettiin poliisin kehotuksesta.

Virkavalta ei ole ainut taho, joka on nähnyt Kaljakellunnassa negatiivisia puolia alkoholin tuomien riskien takia. 2010-luvulla keskustelua ovat herättäneet lisääntyvissä määrin tapahtuman aiheuttama roskan määrä ja sen aiheuttamat haitat ympäristölle.

Lisäksi Kaljakellunta on tuottanut jatkuvasti kasvavia siivouslaskuja Helsingin ja Vantaan kaupungeille, sitä mukaa kun tapahtuman suosio on voimistunut.

Oikeus pohti Kaljakellunnan laillisuutta 2009, mutta totesi tapahtuman olevan laillinen

Vuonna 2009 alkoi Vantaan käräjäoikeudessa oikeudenkäynti, jossa kahta henkilöä syytettiin Kaljakelluntaan liittyvästä kokoontumisrikkomuksesta.

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat tapahtuman järjestäjiä, koska siitä päätettiin heidän ylläpitämällään nettisivulla. Kaljakellunnasta olisi tullut tehdä ilmoitus poliisille.

Puolustuksen mukaan tapahtumaa ei varsinaisesti järjestänyt kukaan, vaan ihmiset löysivät paikalle kuulopuheiden ja nettikeskustelujen kautta.

Vantaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Oikeuden mielestä miehet olivat julkaisseet Kaljakellunnan ajankohdan nettisivuilla, mutta se oli määräytynyt nettikeskustelussa.

Käräjäoikeuden mukaan ei voitu osoittaa, että miehet olisivat millään muulla tavoin varsinaisesti valmistelleet tapahtumaa.

Kommentit