Hyppää pääsisältöön

Kuppari

”Veri ei juokse, jos potilas pelkää”, sanoo kuppari ja kansanparantaja Hilja Veikkolainen Ylivieskasta.

”Saunassa iho kuumenee ja turpovaa, eikä käy niin kipiää”, kertoo Hilja Veikkolainen vuonna 1965 valmistuneessa filmissä toimittaja Esa Kujalalle, joka itsekin uskaltautuu Hiljan kupattavaksi.

Hilja on kuppari jo kolmannessa sukupolvessa. Taidot ovat peräisin Karjalasta, jossa isoäiti harrasti arvostettua ammattia kuolemaansa asti.

Moni mies on kuitenkin pyörtyä pätkähtänyt Hiljan lauteilla. Naiset kestävät kipua ja veren näkemistä miehiä paremmin, Hilja kertoo vuosikymmenten kokemuksella.

Kuppauksesta on apua moneen vaivaan. Sillä paranee niin hammassäryt kuin jalkavaivatkin ja on siitä apua kauneudenhoidossakin.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto