Hyppää pääsisältöön

Elävän ravinnon reseptejä

Ylöjärveläinen Eija Leino antaa elävän ravinnon reseptinsä Olotilan lukijoille.

Näin valmistat viherjauheen itse:

Jauheeksi sopivat kasvien lehdet: voikukka, herukka, nokkonen, peltokorte, persilja, timjami, ratamo, vesikrassi, maitohorsma, apila, koivu, poimulehti, lehtikaali ja selleri.

kuva: Rita Trötschkes/YLEKuivaa puhtaat lehdet uunissa tai kuivurissa. Murskaa lehdet morttelilla tai käsin.

Ripottele jauhetta salaatteihin, keittoihin ja patoihin. Jauhe sopii myös juomaveteen.

 

 

Näin valmistat orasjuomaa itse:

Liota ja idätä vehnän- tai ohranjyvät. Kylvä siemenet tarjottimelle levitettyyn multaan. Anna olla pimeässä pari päivää ja siirrä sitten valoon. Kymmenen päivän kuluessa vilja nousee oraalle. Kun vihreä on noin 15 senttiä pitkä, leikkaa oras veitsellä. Purista mehu sosepusertimella tai orasmyllyllä. Yhdestä tarjottimisesta saa 2 - 3 desilitraa mehua. Mehua voi nauttia pieninä annoksina, sillä se on hyvin vahvaa. Pari teelusikallista riittää aluksi.

Eija Leinon käyttämä kasviskeitto (keitto, jota ei keitetä)

kuva: Rita Trötschkes/YLEPorkkanakeitto
6 kpl porkkanoita
1 dl parsakaalinkukintoja
1 avokado
2 dl ananasmehua
vettä tarvittaessa vähän

Laita aineet tässä järjestyksessä tehosekoittajaan ja soseuta. Koristele iduilla.

 

Pirtelöitä

kuva: Rita Trötschkes/YLE

Pähkinäpirtelö
2dl cashew-pähkinöitä, 1 banaani, 2-3 dl vettä, makeutukseksi 1 dl karviaisia

Seesam-mansikkapirtelö
(tästä lapsetkin pitävät)
1 dl mansikoita, 1, 5 dl idätettyjä seesamsiemeniä, 1 banaani ja 2-3 dl vettä.
Lue myös
Eija Leino parani elävällä ravinnolla
Kokeile elävän ravinnon taatelikakkua

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.