Hyppää pääsisältöön

Radio Aino 1999 - 2002

Marraskuussa 1999 lähetyksensä aloittanut Radio Aino oli musiikkivoittoinen ajankohtaisradiokanava, joka soitti melodista ja sävykästä popia ja rockia. Se antoi taajuutensa YleQ:lle radiouudistuksen yhteydessä vuoden 2003 alussa samassa uudistuksessa, jossa Radiomafian tilalle tehtiin YleX.

Radio Aino oli YLEn kolmas DAB-digiradiokanava Radio Peilin ja Ylen klassisen jälkeen. Sen piti tuoda kaupallisille radiolle menetetty kolmekymppisten naisten porukka takaisin YLEn pariin. Kuuntelijaluvut olivat vuosia osoittaneet, että YLEn silloinen kanavapaletti ei tyydyttänyt 50-70-alussa syntyneitä TV-sukupolven edustajia.

Tiedossa oli, että tavoiteltu yleisö valitsee kanavansa pääosin musiikin perusteella. Musiikkiprofiilin markkinarako todettiin musiikkitutkimuksella, minkä lisäksi sitä tuki YLEn kanavien keskinäinen työnjako - valittu musiikkiformaatti ei kannibalisoinut Radio Suomea eikä Radiomafiaa.

Radio Aino kuului Helsingissä taajuudella 103,7 MHZ ja Tampereella 88,7, internetissä Real Audio streamina www.yle.fi/aino ja DAB-taajuuksilla Etelä-Suomessa Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan ja Lahden alueilla. Radio Ainon puheohjelmien arkisto Puheaino kokeili myös virtuaalisia kanavia, joissa ohjelmien sisältö oli paketoitu teemoihin. Puheainosta löytyivät mm. terveyteen, perhe-elämään ja tekniikkaan liittyvät kanavat. Jokaisesta aihepiiristä oli ohjelmaa useita tunteja.

Radio Ainon keskustelupalstalla kirjoitettiin jatkokertomuksena Barbara Cartlandin poismenon muistoksi hömppäromaani Rakkauden ilmakuoppa.

Digiradio soi toistaiseksi harakoille, otsikoi Helsingin sanomat marraskuussa 2001 (HS - Kulttuuri - 11.11.2001) "Radio Aino on yksi niistä Yleisradion kanavista, jotka ovat kolmen vuoden ajan lähettäneet digitaalista radio-ohjelmaa. Lähetykset vaan soivat toistaiseksi harakoille. Ohjelman kuunteluun sopivia kotiradioita ei ole", HS raportoi. 

Tunnettuus jätti todellakin toivomisen varaa: vuonna 2002 kanavalla oli kuuntelijoita keskimäärin vuorokaudessa 16 000.

DAB-verkon rakentamisesta oli päätetty hallintoneuvostossa 1998 ja vuonna 2005 verkko sammutettiin. Samoihin aikoihin maailmalle levisi uusi villitys: ladattavat ja tilattavat MP3-ohjelmat eli podcastit. YLE lähti kokeilemaan rohkeasti myös tätä jakelutapaa. Ensimmäiset vuodet mahdollisuus oli jaella vain omatuotantoisia puheohjelmia, mutta nyt latausoikeuksia ollaan hankkimassa myös kuunnelmiin ja musiikkia sisältäviin ohjelmiin.

Digitaalista yleisradioverkkoa ei siis Suomeen ole saatu, mutta digitaalisesti radiota voi kuunnella monella tavalla: television kautta, podcastina, streamina. Radion eri muotoja esittelee sivusto yle.fi/radio.  

 • Areenan haku löytää nyt paremmin

  Areena-hakua on uudistettu

  Yksi useimmin kuulluista toiveista Areenan käyttäjiltä on ollut Areenan haun parempi toimivuus. Onkin ilo kertoa, että ensimmäiset askeleet haun kehittämiseksi on nyt tehty. Aiemmin Areenan haku on pitkälti perustunut ohjelmien nimiin. Toisin sanoen hakulaatikkoon on kirjoitettu ohjelman nimi ja käyttäjälle on näytetty nimellä löytyvät ohjelmat.

 • Kotimaisia rikossarjoja rangaistukseksi Suomen kansalle liiasta nordic noirin palvonnasta!

  Toivotut-paketissa Areenassa mm. Raid ja Kiimaiset poliisit

  Syyskuun Toivotut-pakettiin Yle Areenaan on etsitty kissojen, koirien ja vasikoiden avulla suomalaisia rikossarjoja ja -ohjelmia. Rikostarinat kiehtovat ihmismieltä kaikissa muodoissaan. Herääkö meissä jokaisessa poliisi ja rikostutkija? Rikollinen? Vai vetävätkö rikoksen herättämät tunteet rikostarinoiden äärelle? Omia tunteitaan voi tarkastella katsomalla Rosvoja ja poliiseja -paketissa mm. Raidia, Kiimaisia poliiseja, Harjunpäitä ja Rikostarinoita Suomesta.

 • Areenan Samsung-sovelluksen ongelmia ratkottu

  Samsung-ongelmia ratkottu

  Joitakin Samsungin vuosina 2015 ja 2016 valmistettuja äly-tv-laitteita ja niiden Areena-sovellusta vaivannut vika on korjattu. Ongelmana oli, että kaikki Areena-sisällöt eivät toistuneet laitteilla, jotka olivat saaneet Samsungin julkaiseman sovelluspäivityksen. Ongelma korjattiin tekemällä muutoksia Areenan taustajärjestelmiin.

 • Ikkunoita ihmismieleen - syksyä juhlistetaan palkituilla radiodraamoilla

  Palkittuja radiodraamoja syyskuun alkuun

  Syksyn alkajaisiksi Areenaan julkaistaan viisitoista Sokeain kuunnelmapalkinnolla palkittua radiodraamaa vuosilta 1978-2006. Tarinoiden skaala liikkuu viime vuosisadan alun Pohjanmaalta 1950-luvun Intiaan, huumevieroitusklinikalta koulukiusatun nahkoihin, lapsensa kehityksestä huolestuneiden vanhempien arkeen ja vaimoaan hautaavan miehen huoliin.