Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan kalenteri: Suomalainen kulttuuri

Vuonna 1809 oli Venäjän edun mukaista se, että suomalaiskansallinen kulttuuri säilytti omaleimaisuutensa.

Suomalainen kulttuuri rakentuu monesta osasta: kielestä, perinteistä, arkipäivän asioista, luonnosta, arvoista, taiteesta jne.

Kulttuurimme on saanut vaikutteita muualta maailmasta, jonka pohjalta se on muokkautunut suomalaisille ominaiseksi.

Teksti: Outi Heinonen

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto